Az elkövetkező egy hétben szinte bárhol felbukkanhat egy traffipax Magyarországon. Rossz hír a nyaralóknak, hogy egész Európában sebességellenőrzés lesz, így érdemes szinte mindenhol nagyon figyelni és betartani a korlátozásokat.

Sebességmérés

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2021. augusztus 9-15. között Speed elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik. A rendőrség Magyarország egész területén fokozott sebességellenőrzést végez. 

Bárhol felbukkanhatnak

A rendőrség szűkszavú közleményéből nem derül ki, hol lesznek traffipaxok de jobb, ha felkészülünk arra, hogy a sebességmérők bárhol felbukkanhatnak. Korábban listát adtak ki arról, hol lesz sebességmérés. Vélhetően a helyszínek nem sokat változtak, ide kattintva érhetők el a korábbi helyszínek.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Budakeszi út biztos nem marad ki

Budapesten különösen felhívjuk a figyelmet a Budakeszi út lejtős részére, a Szépilona környékére. A hegyről lefelé sok autós ugyanis nem tartja be az 50 km/h-ás sebességkorlátozást.

Külföldön is mérnek

Akik Horvátországba indulnak fontos, hogy ismerjék az automata traffipaxok helyét, vagy folyamatosan tartsák be a korlátozásokat. A horvát traffipaxokat az alábbi térképen lehet megnézni.

Horvátországi traffipaxok térképe

10%-os tűréshatár

A sebességkorlátozásról érdemes tudni, hogy szinte egész Európában 10%-os a rendőrségi mérőeszközök tűréshatára. Vagyis, ha valaki lakott területen 50 km/h helyett 55-el megy, azért még nem villan a traffipax, 56 km/h-ás sebességnél viszont már biztosan. Természetesen vannak olyan országok, ahol ennél kisebb a tűréshatár.

Gyorshajtás

A rendőrségi statisztikai adatok alapján a legtöbb baleset a gyorshajtásra vezethető vissza. Ez nem feltétlenül száguldozást jelent, ebben a statisztikában az is benne van, ha például csapadékos időben nem az útviszonyoknak megfelelőan vezet valaki. 

Kiemelt kép: illusztráció