A tél elmúltával nemcsak a növények élednek újra, hanem bizony a kertészeknek is véget ér a “kényszerpihenő,” hiszen ismét megannyi teendő lesz a kertben. Az egyik legfontosabb feladat ilyenkor a metszés, melynek során a cserjéket és fákat vissza kell vágni, hogy sok új hajtást és bővebb virágzást, termést hozzanak.

Milyen eszközökre lesz szükség a művelethez?

Alapvetően három fő szerszámot kell előkészíteni:

  • Egy metszőollót a vékonyabb gallyakhoz
  • Egy ágvágót a vastagabb ágakhoz
  • És egy fűrészt a legvastagabbakhoz 

Ezeken felül nagyon jó hasznát vehetjük még egy a finnshop.hu-tól vásárolt univerzális ágvágónak, lejjebb ki is térünk rá, hogy miért.

Használat előtt győződjünk meg róla, hogy az eszközök pengéje éles és szennyeződésektől mentes, és a nyitó-záró mechanika megfelelően működik-e. 

Hogyan metsszünk?

A fák metszése során célszerű lentről felfelé haladni, hogy a levágott ágak ne akadjanak el a többi között, hanem szabadon leeshessenek a földre. Az alacsonyabban lévőkhöz használjuk a metszőollót, az ágvágót vagy a fűrészt, ezekkel fejmagasságig és felette még egy kicsivel is könnyedén dolgozhatunk. De mi a helyzet a feljebb lévő ágakkal?

Nos, itt két lehetőség áll fenn: az egyik, hogy fogunk egy létrát, és ezen egyensúlyozva, a magasban végezzük a metszést. Ez viszont nem veszélytelen művelet, ezért csak akkor álljunk neki, ha van egy segítőtársunk, aki tartja a létrát, amíg rajta állunk, nehogy véletlenül eldőljön és súlyosan megsérüljünk. 

Van azonban egy másik módszer is, a már említett univerzális, teleszkópos ágvágók használata. Ezek olyan különleges szerszámok, amik hosszú, kihúzható nyéllel rendelkeznek. A Fiskars termékeivel például akár a 6 méter magasan lévő ágakat is elérhetjük úgy, hogy közben biztonságosan, két lábbal állunk a talajon. 

Az eszköz nyelét kihúzva feltoljuk a lombkoronába, majd megmetsszük a növényt a szükséges helyeken. Ha ezek a felső ágak nem túl vastagok, akkor akár teljesen szükségtelenné is válhat a létra használata, hiszen enélkül is meg tudjuk oldani a metszést. 

A teleszkópos ágvágók viszont nem csak ebben az esetben tesznek jó szolgálatot: nagyon praktikusak akkor is, ha sűrű sövényt vagy tüskés bokrot szeretnénk megmetszeni, hisz nem kell kézzel benyúlni az ágak közé, így a kezünket sem fogja megszúrni, megkarcolni a növény. Egy szó mint száz, egy ilyen praktikus szerszámnak minden kertész fészerében ott a helye. 

Mi legyen a levágott ágakkal?

A metszés során eltávolított növényi részeket ne dobjuk ki, hiszen többféleképpen is felhasználhatóak. Érdemes egy ágaprító géppel összezúzni őket, és így mehetnek a komposztba, hogy később tápanyagként hasznosíthassuk őket. 

Ha esetleg mégsincs szükség rá (bár ez elég ritka eset) akkor se a kommunális szemetesbe dobjuk, hanem gyűjtsük össze, zsákoljuk be, és akkor tegyük ki a ház elé, amikor épp esedékes a településünkön a zöldhulladék elszállítása. 

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: finnshop.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.