Hazánkban, az Európai Unió más tagállamaihoz hasonlóan óriási piaca van a használt autóknak. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagy tere nyílik az ilyen autókkal történő visszaéléseknek, különböző trükközéseknek.

Ezek jellemzően a gépjárművek technikai állapotával kapcsolatosak, és elsősorban az adott gépkocsi reálisan megtett kilométereit érintik.

Magyarul: nagyon sok autónak amennyire csak lehet, visszatekerik a kilométer óráját, így csalók jóval nagyobb árat kérhetnek az agyonhasznált járműért, mint amennyi a reális ára lenne. És ez csak egyetlen, a számtalan csalási, visszaélési lehetőség közül, mellyel dörzsölt autónepperek átverhetik a gyanútlan vásárlókat.

Mivel nincs olyan ember, aki lestrapált, de szépen kisuvickolt ócskavasat szeretne venni, jó műszaki állapotú használt gépkocsi helyett, a trükközések nem ismernek határt. Könnyedén belefuthatunk olyan helyzetbe, hogy komoly baleseti előélettel rendelkező, esetleg lopott, vagy éppen katasztrofális műszaki állapotú autót vásárolunk meg a legteljesebb jóhiszeműséggel, bedőlve a feltűnően kedvező árnak.

Szerencsére ma már van lehetőség a VIN, vagyis a Vehicle Identification Number, magyarul az alvázszám alapú gépkocsi előélet lekérdezésre, olyan oldalakon, mint a checkcardna.com

Mit tudhatunk meg?

A VIN szám, vagyis az alvázszám Tulajdonképpen ez az autók ujjlenyomata, egy 100%-ban egyedi, 17 karakterből álló azonosítószám, melyet a gyártó rendel a legyártott minden egyes gépkocsihoz.

A VIN / alvázszám szerepel a gépkocsi különböző alkatrészeibe beütve is, és természetesen a forgalmi engedélyben is megtalálható. Jó esetben annyi helyen van az a szám elhelyezve, hogy egyszerűen nem érné meg mindenünnen kivágni, és másikat behegeszteni, vagy átütni.

Éppen ezért nagyon nagy, mondhatni 99 százaléknyi esély van arra, hogy használatával részletes, pontos, és ami a legfontosabb, a valóságot fedő információkhoz juthatunk a vásárlásra kiszemelt gépkocsiról.

Már az önmagában sokat elmond, hogy ha a gépjármű tulajdonosa mondvacsinált okokkal el szeretné kerülni, az alvázszám alapú részletes előtörténet és eredetvizsgálatot.

Ilyen esetben joggal gyanakodhatunk arra, hogy valami nincs rendben az adott járművel, és természetesen jobb letenni a vásárlásról, bármilyen kedvezőnek tűnik is az ajánlat.

A VIN szám tehát nagyon sok mindent elárulhat a megvásárlásra kiszemelt autóról, olyan tényeket is annak előtörténetéből, melyeket az eladó nem tud, vagy nem akar elmondani.

Ehhez mindössze egy olyan gyűjtőoldal szolgáltatásait kell igénybe vennünk, mint a bestvindecoder.com. Itt olyan oldalak között válogathatunk, melyek használatával fontos információkra tehetünk szert.

Ilyen például a jármű szerviztörténete, az esetleges sérülések listája, mértéke, a javítás becsült költsége, reális kilométeróra-állások, de kaphatunk régebbi fényképeket az autóról, megtekinthetjük a rá vonatkozó korábbi hirdetéseket.

Emellett megtudhatjuk az előző tulajdonosok számát, képbe kerülünk az esetleges bűnügyi nyilvántartási adatokkal (lopás, körözés stb.), és tisztán fogunk látni a kiszemelt típus típushibáival kapcsolatban is.

Költségkímélő nyomozás

Ha tehát biztosra akarunk menni, érdemes kicsit nyomoznunk, illetve ezt elvégzik helyettünk az említett keresőoldalak.

Ezeket használva akár milliós pluszkiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, nem beszélve a rengeteg bosszankodásról, amivel egy ilyen eset jár. Ami még egy ilyen teljes körű vizsgálat után megtehetünk az az, hogy a vásárlás előtt elvisszük a kiszemelt autót egy teljes körű technikai felülvizsgálatra.

Ha ez is pozitív eredményt hoz, akkor, de csakis akkor érdemes a vásárlásba belevágni, annak biztos tudatában, hogy mindent megtettünk, amit tehettünk, hogy ne csapjanak be minket.

Támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyen cikket a forgalmasabb napokon Magyarország TOP30 legolvasottabb internetes oldalán, itt a Kékvillogó.hu hírportálon, akkor kattintson ide!