Csaknem 300  hamis – UEFA, Supercup, Bayern München, Sevilla és Adidas logókkal ellátott – maszkot és szurkolói sálat foglaltak le a budapesti UEFA Szuperkupa szeptemberi mérkőzésén az adóhatóság munkatársai  – közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szombaton.

Egészségügyi kockázat

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke elmondta, hogy az ellenőrizetlen forrásból származó árucikkek súlyos egészségi kockázatot jelenthetnek.

Márkabolt

Az egészség megóvása és a gazdaság védelme érdekében fontos, hogy sportszereket kizárólag márkaboltban vagy ellenőrzött üzletben, hálózatban vásároljanak az emberek – fűzte hozzá a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnöke.

FIGYELEM! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nagy károkat okoz

A sportszeripari hamisítás hatalmas károkat okoz a legitim gyártóknak és az európai uniós államoknak – tette hozzá az elnök, aki szerint a probléma nagyságára az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala legfrissebb felmérése is rávilágít.

600 millió euró

Ez megállapította, hogy 2013 és 2017 között a sportszeripar értékesítésének 7,7 százalékát hamis termékek tették ki, emiatt csaknem 600 millió eurótól estek el a jogszerűen működő cégek.

300 munkahely szűnt meg

Ezzel párhuzamosan megközelítőleg 200 millió eurós veszteséggel számolhattak az uniós tagállamok a sportszektorban és több mint 3000 munkahely szűnt meg az ágazatban az illegális termékek és kereskedelmük következtében a vizsgált időszakban.

Biztosan a szurkoló a hibás?

Az adatok beszédesek, ugyanakkor nem biztos, hogy az a szurkoló a hibás, aki 900 forintért vesz meg a stadion bejáratánál egy Adidas sálat, míg a látszólag ugyanolyan eredeti akár 5000 forintba is kerülhet egy márkaboltban.

Illegális kínálat

Ha a hatóságok megakadályoznák az illegális kínálatot, nem lenne választási lehetősége a szurkolóknak, így a piac az eredeti termékek felé mozdulna el.

Rengeteg illegális áru

Magyarországra annyi illegális ruhanemű jut be, hogy elgondolkodtató, miért nem tudják ezt megakadályozni a hatóságok.

Kiemelt kép: illusztráció