Dél-Ázsiából küldött, gyanús csomagról kaptak jelzést a rendőrök még januárban, és mint kiderült, a dobozokban gyógyszer volt, ami nem rendelkezett Magyarország területére érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. A rendőrök gyógyszerhamisítás miatt kezdtek nyomozni az ügyben, de a tabletták megrendelője nem érzi magát bűnösnek, legfeljebb csak felelőtlennek.

Vírus ellen akart védekezni

A rendőrség szerint egy 41 éves piliscsabai nő külföldről rendelt gyógyszerekkel szerette volna megóvni szeretteit a fertőzéstől, azonban a termékek – amelyekből rendelt – nem rendelkeztek magyarországi engedéllyel. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Pest megyei nő került bajba

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ázsiából érkezett

Idén januárban egy gyanús, Dél-Ázsiából érkezett csomagról kaptak jelentést a rendőrök, akik megállapították, hogy az öt dobozban 100 db Ivermectin Tablets nevű gyógyszer volt, amely nem rendelkezett Magyarország területére érvényes forgalomba hozatali engedéllyel.

Gyógyszerhamisítást követett el

A tiltott gyógyszerek miatt a rendőrök február 25-én gyógyszerhamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a termékek megrendelőjét, a 41 éves nőt, aki azonban panasszal élt a gyanúsítás ellen, mivel szerinte nem követett el bűncselekményt, legfeljebb felelőtlen volt.

Nem tudta

A nő azt magyarázta a rendőröknek, nem volt tisztában azzal, hogy a gyógyszer engedély hiányában nem használható itthon. Sőt azt sem tudta, hogy az ilyen termékeket nem lehet megrendelni, ezért nem is igazán érzi magát hibásnak.

Jót akart

Rendelését azzal indokolta, hogy a durva járványhelyzet miatt óvni szerette volna a családját, és ezért parazitaellenes hatóanyagot tartalmazó készítményt szerzett be. Úgy gondolta, hogy ez alkalmas lesz a koronavírus kezelésére.

Lezárták a nyomozást

A pilisvörösvári rendőrség a gyógyszerhamisítás miatt indított nyomozást befejezte, majd a keletkezett iratokat átadta az ügyészségnek. Az egyenruhások egyben intézkedtek a lefoglalt tabletták elkobzására.

Nem igazolt a hatásossága

Az ivermectint egyébként tényleg használják a koronavírus ellen: az EU-ban Csehországban és Szlovákiában is engedélyezték. Ugyanakkor a szer hatásossága nem igazolt, ezért az orvosok döntésére bízzák az alkalmazását, a betegeknek pedig beleegyező nyilatkozatot kell aláírniuk – írja a 24.hu.

Hiányoznak az adatok

Kásler Miklós is beszélt korábban a készítményről, és azt mondta, hogy bár a gyógyszer hatásossága elméletileg megalapozott, az adagoláshoz vagy a célcsoportra vonatkozó szükséges adatok nem teljesek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay