„Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket. Ott tartotta, oda csalogatta és kényszerítette, hogy a törvényes védelmet se kaphassák meg a gyerekek” – mondta Bárnai Árpád, a bicskei gyermekotthon egyik volt alkalmazottja K. Endréről az RTL Házon kívül adásában. Novák Katalin, tavaly a pápalátogatásra hivatkozva adott elnöki kegyelmet a volt igazgatóhelyettesnek. Az ügy akkora felháborodást keltett, hogy a köztársasági elnök szombaton lemondott. Szintén lemondott Varga Judit, akkori igazságügy miniszter, aki ellenjegyezte a kegyelmi kérelmet.

Lezárták a vizsgálatot

A nevelő már 2010-ben megtudta, hogy az igazgató molesztálta az egyik gyereket. Akkor ő ezt szóvá tette K. Endrének, akivel a beszélgetés veszekedéssé fajult. K. Endre azt akarta elérni, hogy senkinek ne mondja el, amit hallott. Egy ott dolgozó pszichológussal és egy irodai dolgozóval megpróbáltak segíteni az áldozatoknak.  De később az igazgató és K. Endre ellenük hangolta a gyerekeket és azt is elérte, hogy a gyerekek visszavonják a vallomásukat, és a rendőrségi vizsgálatot akkor eredmény nélkül lezárták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Öngyilkos lett az egyik áldozat

Bárnai Árpád ekkor távozott az intézménytől, a neki segítő kolléganőjét kirúgták, és Schmidt Erikát sem hívták többet órát tartani. Végül öt évvel később, 2016-ban az egyik bántalmazott gyerek öngyilkos lett, a vonat elé vetette magát. Ekkor, egy másik, szintén molesztált gyerek, Pop Mert tett rendőrségi feljelentést, és később ez vezetett az igazgató és helyettese jogerős elítéléséhez.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem érdekelték a gyerekek

Most Bárnai és Schmidt mellett Pop Mert is megszólalt a műsorban, ahol többek között elmondták K. Endréről, hogy egyáltalán nem érdekelte, mi történik a rá bízott gyerekekkel, kizárólag az foglalkoztatta, nehogy a molesztálási ügy kijusson az intézmény falai közül.

Megfenyegette a gyerekeket

A volt nevelő azt is elmondta, hogy a gyerekek arról beszéltek neki, hogy K. Endre megkereste őket, és van, akit meg is fenyegetett, hogy ne merészeljen beleállni ebbe a dologba.

Sílécet ígért neki

Elmeséltek egy esetet, amikor az egyik bántalmazott gyerek a többiek előtt elmondta, hogy az igazgató molesztálta, mire K. Endre elvitte kocsikázni, és megígérte, hogy vesz neki egy sílécet.Amikor Pop Mert elmondta neki, hogy feljelentést tesz, barátnője még az intézményben lakott, és K. Endre rajta keresztül próbált nyomást gyakorolni a fiúra, hogy álljon el a feljelentéstől, és burkoltan megfenyegette őt.

Testvérével fenyegette

Egy másik fiút, aki szintén vallomást tett, a gyámja kérésére kiemeltek Bicskéről és egy másik intézetbe helyezték át, de őt az igazgató és helyettese azzal fenyegették meg, hogy ha nem vonja vissza a vallomását, nem találkozhat többet a testvérével, aki még a bicskei otthonban maradt.

Van, aki hajléktalan lett

Ezt követően végül 2019-ben jogerősen elítélték az igazgatót és K. Endrét is, de ezzel a problémák még nem oldódtak meg: „Az áldozatok többsége, beleértve engem is nagyon rossz állapotban vannak. Valaki hajléktalan, különböző pszichés problémákkal küzdenek, a szenvedélybetegségekről nem is beszélve”– mondta az áldozatokról Pop Mert.

Tisztára mosták

Az áldozat szerint, nem is az az igazán felháborító, hogy kiengedték K. Endrét a börtönből, hanem a köztársasági elnök kegyelmi döntésével gyakorlatilag tisztára mosták, és úgy „eresztették rá a társadalomra”.

Megszólalt K. Endre

K. Endre a napokban a Facebookra felkerült hosszú levélben ismertette álláspontját az eseményekről. Ebben arról ír: ártatlan, egy koncepciós per áldozata, és nem kényszerítette a gyerekeket tanúvallomásuk visszavonására. A kegyelmi botrány kitörése után elhagyta Magyarországot, székelyföldi szülőfalujába vonult vissza. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: bicskei gyermekotthon