Vízi rendőrök érkeztek a Lánchídhoz hétfőn reggel, miután baleset történt. Elsüllyedt egy motorcsónak és három embert kellett kimenteni a Dunából. Egy felnőtt férfi és két gyermek került a folyóba, a segítség perceken belül megérkezett.

Elsüllyedt egy motorcsónak

Elsüllyedt egy motorcsónak hétfőn reggel Budapesten, a Lánchídnál, három embert kellett kimenteni a Dunából. Csécsi Soma, a BRFK szóvivője az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy egy felnőtt férfi és két gyermek került a folyóba, ám a perceken belül a helyszínre érkező vízi rendőrök kimentették őket. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mindenki biztonságban

A baleset során személyi sérülés nem történt, mindenki biztonságban van – számolt be a 24.hu.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kenusok a vízben

A BudaPestkörnyéke.hu tudósított arról, hogy összesen tizenkét ember borult bele három hajóval a Dunába Visegrádnál a viharos időjárás következtében. „Késlekedés nélkül, azonnal indultunk, és 1-2 percen belül a helyszínre érkeztünk. Már messziről láttuk, hogy három felborult kenuba kapaszkodnak emberek. Szerencsére mindenkin volt mentőmellény” – mesélte Soltész Balázs, az egyik vízi rendőr, aki aktívan részt vett a mentésben.

Szél és hullámok

Az időjárás nem kedvezett a mentésnek: a hatalmas hullámok és a szél is dobálta a hajót, miközben a hajót vezető Martikán Istvánnak az emberek között kellett navigálnia a járművet. A bajbajutottak 16 és 60 év közöttiek voltak, a fiatalokat és az idősebbeket előreengedték – írja a Zsarumagazin.

Idősek is voltak

„Őket mentettük ki a vízből először. Senki sem tolakodott, türelmesen megvárták, amíg egyesével kihúzzuk őket a vízből. A fiatalok közül akadt, aki talán kicsit megijedt, de leginkább azért, mert az értékeiket szerették volna megmenteni.”

Helyiek is segítettek

„A hajó oldalán volt strandlétra, azon másztak fel egyesével az emberek. A kollégámmal a mentőmellényüket megfogva segítettünk nekik. Közben egy civil is segített a gumicsónakjával, ő három embert mentett ki a vízből.”

Nem kellett orvos

A kimentett kenusokat a rendőrök a partra szállították, és a biztonságba helyezésükről is gondoskodtak. A vízi rendőrök szerint senki sem szorult orvosi ellátásra, köszönhetően annak is, hogy a kenusok betartották a biztonságos hajózásra vonatkozó szabályokat, és megtették az óvintézkedést. „A hajózási szabályzatban van, hogy a vízben közlekedő járműveket – legyen az hajó vagy csónak, kajak – úgy kell kialakítani, hogy felúszóképesek legyenek” – magyarázta Lakatos Adrienn főhadnagy, a DVRK nagymarosi őrsparancsnoka.

Életmentő eszközök

„Azaz ha felborulnak, akkor is a víz tetején maradjanak. Ebbe bele tudnak kapaszkodni, ami már egy biztonsági fokozat. Mentőmellény az úszni nem tudóknak és a 14 év alattiaknak kötelező. Ennél az esetnél a túravezető az időjárás miatt határozott úgy, hogy mindenki vegye fel a mentőmellényt, ami nagyon jó döntés volt. A mellény életet menthet” – tette hozzá. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció