Ahány ház, annyi kávéfogyasztási szokás. Van, aki a frissen őrölt szemes kávé karakteres ízéért rajong, mások a kapszulás kávék gyorsaságát és tisztaságát kedvelik, megint mások pedig a párnás változatok egyszerűségére esküsznek. Na de melyik a legjobb választás?

Szerencsére a KávéVerzum oldalán megtalálható Dallmayr kávé mindegyik fogyasztási mód kedvelőinek kínál minőségi termékeket, viszont ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfőbb támpontokat a bizonytalankodóknak.

Szemes kávé – frissesség és intenzitás

A szemes kávé azoknak való választás, akik számára kiemelkedően fontos a frissesség és a minőségi élmény. Amikor a kávészemeket közvetlenül a kivonatolás előtt őröljük meg, a kávé ízvilágát a maga teljességében élvezhetjük, hiszen az aromáknak, illóolajoknak nincs idejük elpárologni. Az ízek gazdagsága, komplexitása ilyenkor bontakozik ki igazán.

A szemes kávé esetében kapjuk a legnagyobb ráhatás lehetőségét az elkészítés folyamatára, hiszen beállíthatjuk az őrlési finomságot, megszabhatjuk az őrlemény mennyiségét, rengeteg teret kapunk a kísérletezésre, az élmény személyre szabására.

Ezért cserébe viszont idővel és energiával kell fizetnünk, ami manapság talán a legdrágább kincs, arról nem is beszélve, hogy a felszerelési igény is nagyobb, ami szintén komolyabb befektetést jelenthet, a berendezéseket pedig karban is kell tartani, no de hát valamit valamiért.

Kapszulás a gyors és tiszta munka híveinek

A kapszulás kávék korunk szülötte, nem hiába örvend ekkora népszerűségnek, hiszen gyors, kényelmes, az eredmény pedig kiegyensúlyozott. Az előre adagolt kapszula légmentesen őrzi az aromákat, így az íz mindig frissebb lesz mint egy kalsszikus őrölt kávé esetében.

A legnagyobb előny itt a praktikum, nem kell őrölni, pepecselni, csak behelyezi az ember a kapszulát, és már mehet is a menet, készül a kávé, nem jár gonddal, bajjal az elkészítése. Mai rohanó világunkban mondhatni ideális.

Viszont csak mondhatni, hiszen a fenntarthatóság szempontjából az egyszer használatos kapszulák nagyon pazarló megoldásnak tűnnek, hiszen jelentős mennyiségű hulladék termelődik általuk. Ezt lehet ellensúlyozni némi tudatossággal, hiszen már vannak gyártók, akik újrahasznosítható, illetve komposztálható kapszulákat kínálnak, de sajnos még messze nem ezek vannak túlsúlyban. Másik hátrány, hogy a választék kötött, ami és ahogy a kapszulában van, azt isszuk. 

Egyszerűség és kiegyensúlyozottság párnácskákkal

A párnás vagy más néven pod kávé az arany középutat jelenti a két előző lehetőség között. A párnafilterekben előre adagolt őrlemény található, ez a megoldás egyszerűséget biztosít, viszont környezetbarátabb a kapszulás megoldásnál.

Az előny, hogy ez is viszonylag gyors és tiszta megoldást kínál, ízélményben viszont talán közelebb áll kicsit az őrölt kávék világához. A párnácska bár komposztálható, az aromák őrzésére is kevésbé alkalmas, így az intenzitás terén kell némi kompromisszumot kötni.

Mindegyik kávéfogyasztási forma mellett szólnak érvek, mindig az egyéni igények határozzák meg, hogy melyik bizonyul a legjobb döntésnek.


Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a kaveverzum.hu oldalt működtető cég.