Filmbe illő jelenetsort láthattak péntek éjjel az M1-es autópályán. Egy sofőrt szerettek volna igazoltatni, aki azonban a fék helyett inkább nagyobb sebességbe kapcsolt. Őrült üldözés vette kezdetét.

Eszelős tempóban akart meglépni

November 11-én, 23 órakor egy lengyel rendszámú autót igazoltatni a rendőrök. Azonban a sofőr  rendőri jelzéseket figyelmen kívül hagyta, a gázra lépett, majd menekülni kezdett az egyenruhások elől. A Bors úgy tudja, mindez az M1-es autópályán történt, Budaörs környékén. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A végállomás: Tatabánya

Később letért az autópályáról, majd Tatabánya utcáin repesztett. Nem vett vissza igazán a a sebességből. Mindez a helyieket is megrémisztette. „Irdatlan tempóban rongyolt a kocsi. Aztán az egyik élelmiszerlánc parkolójába ért, ott lett vége. Valószínűleg a parkolóból akart kimenekülni, ami már nem sikerült neki, szerintem ott akadhatott el valahol, amitől felborult aztán” – mesélte az egyik szemtanú a lapnak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Egy ember súlyosan megsérült

A járműben további 6 fő, magát indiai állampolgároknak valló férfi utazott. 1 ember súlyos, míg 5 társuk könnyebben sérült meg. Az embercsempészt kereket oldott, a rendőrség hajtóvadászatot indított felkutatására. „Egyébként nagyon nagy szerencse, hogy senkibe nem akadt bele az a sofőr, mert úgy tűnt, mint aki nem igazán törődik a körülötte levőkkel. Meg az is, hogy a kocsiban nem halt meg senki” – tette hozzá a szemtanú.

Irány vissza a déli határra

Az utasok a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Kihallgatásukat és ellátásukat követően a rendőrök visszakísérik őket az ideiglenes határzárhoz.

Hosszú börtönévek várnak a sofőrre

Nem meglepő, hogy a sofőr szerette volna elkerülni a találkozást a rendőrökkel, ugyanis súlyos büntetéssel számolhat, amennyiben a nyomára bukkannak a hatóságok. Az utóbbi években jelentősen szigorodott az embercsempészet bűncselekményének büntetési tétele.

Akár 15 évet is kaphat

Kettőtől nyolc évig terjedhet a szabadságvesztés, amennyiben az embercsempészést vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva történik. Öt évtől tizenötévig terjed a büntetés, ha a csempészett személyt sanyargatják, vagy üzletszerűen követik el a bűncselekményt.

Rengeteg embercsempész van a rácsok mögött

A belügyminisztérium parlamenti államtitkára még a nyáron arról beszélt, hogy a magyar börtönökben lévő fogvatartottaknak több mint 10 százaléka embercsempész. Rétvári Bence közlése szerint a 19 ezer fogvatartott közül több mint 2 ezer embercsempész. Mindez jól mutatja milyen nagymértékű az embercsempészet része a hazai bűnözésben.

A személyzetnek is kihívást jelent a probléma

A büntetés-végrehajtás illetékes parancsnoka ugyanitt arról beszélt, az elmúlt években szembesültek azzal, hogy az embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek a száma. Schmehl János vezérőrnagy jelezte, számos kihívással kellett szembenézniük amiatt, hogy ezen fogvatartottak jelentős része nem magyar állampolgár. A börtönpopuláció összetétele is számottevően változott meg.

33 év alatt nem látott ekkora változást

Egyes intézetekben még inkább szembetűnő ez az arány. Szegeden a fogvatartotti állomány 22 százaléka érintett volt az embercsempészetben. Ez azt jelenti, hogy a Csillagban minden ötödik rab tartozik ebbe a körbe. Megjegyezte, ilyen nagymértékű növekedést 33 évnyi pályafutása alatt nem látott egy adott elkövetői körhöz kapcsolódó fogvatartotti populáció esetében.

A vallási hovatartozás is többletfeladatot jelent

A vezérőrnagy közölte, 19-20 százalékos az arány Szombathelyen, Kiskunhalason, Pálhalmán és a fővárosi büntetés-végrehajtási intézetben. Az érintett fogvatartottak magas száma jelenleg letartóztatását tölti és jellemzően börtönfokozatú szabadságvesztést szabnak ki rájuk. A jogerős fogvatartottak közül legtöbben 2 és 10 év közötti büntetésüket töltik – mondta hozzátéve: esetükben más kapcsolódó bűncselekmények is vannak, például erőszakos, súlyos bűncselekmények. Kitért arra is, hogy az érintett rabok elhelyezése és kezelése nem csupán nyelvi, hanem ideológiai, vallási hovatartozásuk okán is plusz terhet ró a magyar büntetés-végrehajtási szervezetre. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön az embercsempész felborult autója látható, forrás: police.hu.)