Fegyvert fogott a rendőrökre egy férfi Debrecenben a saját udvarán. A zsaruk fedezéket kerestek, közben a férfi apja, a fia mögé lopakodott és kiütötte a kezéből a pisztolyt. A bíróság most 4 év 6 hónap börtönre ítélte hivatalos személy elleni erőszak miatt a férfit, mert gáz-riasztófegyvert fogott a vele szemben intézkedő rendőrökre.

Az apja hívta a rendőröket

A Debreceni Törvényszék csütörtökön azt közölte, a rendőrök április 24-én egy debreceni házhoz mentek, mert bejelentést kaptak – a vádlott apjától -, hogy egy ittas férfi agresszívan viselkedik. 

Fegyvert fogott a rendőrökre

Az egyenruhások többször felszólították a férfit, hogy jöjjön ki a házból, mire a vádlott magához vett egy csőre töltött gáz-riasztófegyvert, amit az udvaron a tőle körülbelül öt méterre álló rendőrökre fogott, közben pedig hangosan ordított.

Hátráltak a rendőrök

A fegyverrel fenyegetőző férfi elől a rendőrök egy az udvaron lévő fedezék irányába kezdtek hátrálni, közben elővették a szolgálati maroklőfegyvereiket, és felszólították, hogy tegye le a fegyverét.

Kiütötte a fia kezéből a fegyvert

Ekkor a férfi apja a fia mögé lépett, és kiütötte a kezéből a fegyvert, ami a földre esett.

Rávetették magukat a rendőrök

A rendőrök a támadóval szemben testi kényszert alkalmaztak, azonban a férfi ellenállt, és megpróbálta visszaszerezni a fegyvert.

Megbilincselték

Ezt a járőrök megakadályozták, majd a vádlottat megbilincselték – olvasható a bírósági közleményben.

Elismerte

Azt írták, hogy a férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését, melyet a bíróság elfogadott, a tárgyaláshoz való jogáról a vádlott lemondott.

Piás volt

Az ítélet szóbeli indokolása során a bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott a bűncselekményt önhibájából eredő ittas állapotban követte el, valamint a garázda jellegű elkövetési módot.

Nem éles lőfegyver

Ugyanakkor enyhítő körülményként vette fegyelembe, hogy a férfi büntetlen előéletű, az eljárás során beismerő nyilatkozatot tett, továbbá azt, hogy a bűncselekményt nem éles lőfegyverrel, hanem annak utánzatának minősülő fegyverrel követte el.

Rácsok mögött marad

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatást a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig fenntartotta, azonban ez a döntés sem emelkedett jogerőre, mivel a vádlott és védője fellebbezett.

MTI/atv.hu/Kékvillogó – Fotó: illusztráció