Gyakorlatilag megsemmisült az a luxusjacht, amely kedd délelőtt gyulladt ki Budapesten, az  Óbudai-sziget déli részén. A leégett hajó belső terét a Versace divatcég tervezte, új korában 3 milliárd forintot ért a vizijármű. A BudaPestkörnyéke.hu fotósa is a baleset helyszínén járt.

Kigyulladt a luxushajó

Az elsők között számoltunk be itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon arról, hogy kedden, 12:30-kor tűz ütött ki egy luxusjachton, az Árpád híd lábánál. Csak tűzoltóhajó bevetésével sikerült a lángokat megfékezni, de még órákkal a tűz fellobbanása után is tartott a mentés. Az anyagi kár jelentős, más hajók és a kikötő nem sérült meg. A jachton nem volt senki, sérülés nem történt, az ügy kivizsgálását megkezdték. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

3 milliárd forintot ért

Az Overmarine Mangusta 80 típusú hajót még 2004-ben rendelte meg a Le St-James szállodalánc, akkori áron hárommilliárd forintnyi értékben, benne rengeteg egyedi, luxusnak számító felszereléssel – derül ki a Yacht Club Magazin egyik 2020-as számából.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sűrű fekete füst szállt fel

Fotó: Kékvillogó.hu/G.K
Fotó: Kékvillogó.hu/G.K

Olaszországban építették 

A hajó Olaszországban készült, aztán a kanadai szállodalánc charterhajójaként használták. Később egy árverésen floridai tulajdonosa lett, és a Karib-térségben szolgált. A jacht azonban erősen elhasználódott az évek alatt, 2016-ban tulajdonost is váltott, a holland–amerikai tulajdonosi kör a budapesti Wiking Yacht Clubot bízta meg a teljes felújítással. A klub melletti partszakaszon történt a mostani tűzeset is – írja az Infostart.hu

Luxus belső tér

A Le St-James Mangusta igazi különlegesség, tágas felépítménnyel, belső terében a Versace divatcég által készített egyedi elemekkel, kifogástalan minőségű anyagokkal készült, ahol még az étkészlet is a luxust tükrözte.

Exkluzív szállodákat idéz

A kabinok berendezése a legexluzívabb szállodák berendezését idézte. Minden kabinnak saját fürdője volt, a szalonhoz mindennel felszerelt konyha tartozott. A hajónak a saját rendszere ivóvizet képes előállítani a tengervízből.

Fotó: Kékvillogó.hu/G.K
Fotó: Kékvillogó.hu/G.K

Technikai adatok

4002 lóerő összteljesítményű Arneson-hajtásnak az volt a különlegessége, hogy kormánylapát helyett a propellerek segítették a manőverezést is, mely módszer a kapitánytól komoly tapasztalatot követelt meg. 16 ezer köbcentis dízelmotor hajtotta. A hajó 25,07 méter hosszú, végsebessége a kategóriája egyik királya volt, a kategória felső 5 százalékában volt ezzel a világon: 95 kilométeres óránkénti sebességre volt képes.

Megsemmisült a hajó

A viharokat és a korallzátonyokat is magától kikerülő, a létező legfejlettebb navigációs rendszere volt és robotpilótával is fel volt szerelve. Elvileg speciális tűzoltórendszer védte a motorteret, ennek ellenére a jármű gyakorlatilag teljesen megsemmisült a mai tűzeset után.

Privát bulikra használták

A hajón korábban hirdettek privát bulikat is, de vélhetően az volt a terv vele, hogy visszakerül a tengerre. De ez a terv már meghiúsult, a jelenlegi adatok szerint a vízjármű soha sem lesz már üzemképes. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a lángoló luxusjacht – Fotó: Kékvillogó.hu/G.K