Bankkártya és bankszáma adatokat akarnak megszerezni az új módszerrel – figyelmeztet hivatalos Facebook-oldalán a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

A rendőrség nevével is visszaélnek

A Nemzeti Védelmi Szolgálat arra figyelmeztet, hogy a bankszámláik, illetve bankkártya adataik megszerzésére specializálódott csalók újabb módszerrel próbálkoznak. Odáig merészkedtek, hogy magukat a rendőrség munkatársainak kiadva tévesztik meg a gyanútlan áldozatokat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rendőrként jelentkezett be

Mint fogalmaznak, „néhány napja tett bejelentést egy állampolgár, mert ismeretlenek több millió forintot emeltek le a bankszámlájáról. Az egyik elkövető rendőrként bemutatkozva a sértettet arról tájékoztatta, hogy feltörték a számláját.” – írta a pénzcentrum.hu

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Innentől indult el a lavina

Az ijedt áldozat a csaló kérdésére elmondta, hogy melyik banknál vezeti azt, utána a banda másik tagja már ennek a banknak a nevében hívta fel az „ügyfelet”. A bűnözők rávették, hogy telepítse telefonjára az Anydesk nevű programot, amihez még segítséget is nyújtottak és elkérték az SMS-ben kapott kódokat.

Ezzel már bejutottak a számlájára

„Ezzel már könnyen hozzáférhettek a bankszámlához, amiről átutalásokat indítottak és megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni.”

Erre nagyon figyeljen

A banki csalók új módszere mindenkit fokozott óvatosságra int, ezért a Nemzeti Védelmi Szolgálat 2 pontban foglalta össze, hogyan kerülhetjük el, hogy hasonló csalás áldozataivá váljunk: Legyen gyanús Ön számára, ha a rendőrség nevében telefonon felhívják és a bankszámlájának feltörésére hivatkozva banki adatairól kérnek információkat! Fontos tudni azt is, hogy a bankok soha nem fogják Öntől kérni a saját hivatalos alkalmazásuk mellé egy külön alkalmazás letöltését a telefonjára!

Egyre több a bank csalás Magyarországon

Nemrég közölte az MNB a negyedéves pénzforgalmi adatokat, amelyből az is kiderült, hogy a hazai pénzforgalomban egyre nagyobb problémát jelentenek a sikeres csalások. A Portfolio elemzése szerint 2023 első negyedévében már 4 milliárd forint feletti összeget lovasítottak meg az ügyfelektől, amely összeg nagy részét, önhibájukból kifolyólag éppen maguk az ügyfelek állták.

A kártyás csalások a leggyakoribbak

Kártyás csalások esetében az MNB tájékoztatójában kiemelte, hogy a hazai kártyakibocsátói információk alapján az adathalász módszerek – ideértve a fizetési adatok ügyfelek megtévesztésével történő megszerzését is – dominálnak, amely során az elkövető az érzékeny fizetési adatokat megszerezve, azokat felhasználva hajtja végre a csalást.

956 millió volt a kár

A 2023 első negyedévben leírt kár 956 millió forint volt a kibocsátó oldali kártyás visszaéléseknél, 243 millió forinttal több, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a kártyabirtokosra terhelt veszteség mind nominálisan, mind arányait tekintve jelentős növekedést mutat: az idei első negyedévben közel fél milliárd forintnyi kárt terhelt a kártyabirtokosokra.

Rengeteg az adathalász és a pszichológiai megtévesztésen alapuló csalás

Átutalásos csalások esetében jelenleg nagyobb gondot jelent, hogy a nem bankkártyás pénzforgalomban (lényegében véve az átutalásoknál) rengeteg az adathalász és a pszichológiai megtévesztésen alapuló csalás. 2023 első negyedévében – a 2010 óta elérhető statisztika szerint – újabb rekordmagasságú összeget loptak el az ügyfelektől: több, mint 3,1 milliárd forintnyi ügyfélvagyont loptak el a csalók.

Egészen döbbenetes sokat loptak el

Ráadásul az ezen csalásokból származó kár nagy részét is az ügyfelek fizetik, a negyedévben mintegy 2800 milliárd forintnyi ügyfélpénzt szereztek meg a bűnözők.

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt fotó: Illusztráció/Pixabay