A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, amikor három ember holttestét is összecserélték a szolnoki kórházban. Mária november óta nem tudja eltemetni édesanyját, akiről az orvosok akkor azt állították, hogy kórházi kezelése alatt jól van, majd kiderült, napokkal korábban elhunyt. Az asszony mai napig nem tudja, hová tűntek édesanyja hamvai és ki az, aki esetleg tévedésből eltemette az idős asszonyt. Döbbenetes káosz lehet a szolnoki kórházban, ha azt sem tudják kiket adnak ki a halottszállítóknak, elképesztő, hogy ilyen eset után a kórházigazgató még a helyén van, miközben az augusztus 20-i előrejelzés miatt az Országos Meteorológiai Szolgálatot lefejezték.

Összecseréltek két beteget

Mint megírtuk összecserélhettek két idős beteget a szolnoki kórházban. Az egyikük november 26-án meghalt, amiről azonban a másik beteg hozzátartozóit értesítették, akik intézkedtek is a hamvasztásról.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Felhívta a kórházat

Csomor Mária még november végén felhívta a szolnoki Hetényi Géza kórházat, ahol Covidos édesanyját kezelték, és érdeklődött rokona állapotáról. „Jöjjön nyugodtan, az édesanyja már meggyógyult a koronavírusból, felkerült hozzánk a belosztályra. Jól van, épp az előbb etettem meg levessel, és holnap is én adom majd neki az ebédet” – mondta az asszonynak az ápoló.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyomoz a rendőrség

Az ügyben, november óta a rendőrség is nyomozott. Januárban Mária azt nyilatkozta, úgy tudja, hogy több beteg hamvait is összekeverték, és volt, aki nem a saját halottját temette el, hanem az ő édesanyja hamvai is máshoz kerülhettek. A szolnoki betegcseréről szóló cikkeinket ide kattintva tudod elérni.

November óta tart a rémálom

„Tavaly november óta tart ez a rémálom, aminek talán soha nem lesz vége. Édesanyámat a covid-osztályra szállították, telefonon minden nap érdeklődtem az állapota felől. Megnyugtattak, hogy jól van, átszállították a krónikus osztályra. Végre bemehettem, amikor azt láttam, hogy az ágyban, ahova kísértek, nem az anyukám fekszik” – idézte fel Mária a novemberben történtteket.

Nem hitt neki az orvos

„Az orvos nem hitte el, hogy a néni nem az anyám, s csak akkor változtatott az álláspontján, amikor egy rendőr jelenlétében a telefonomban megmutattam neki anyu képét. És ez még csak a kálváriánk kezdete volt” – sírta el magát a Blikknek Mária.

Korábban meghalt

Mivel senki nem tudta kideríteni, hogy az idős néni hol van, egyáltalán él-e még, Mária bement a főigazgatóhoz. Kiderült, az anyukája valószínűleg már a covid-osztályon meghalt, miközben őt minden nap megnyugtatták, hogy jól van. Ezután már csak azt szerette volna, ha a hamvait megkapja, hogy méltó képen eltemethesse.

Más temethette el

„Közölték, hogy három beteg hamvait összecserélték, és anyukámat valaki már eltemethette. De hogy ki, arra a mai napig nincs válasz. A rendőrség nyomozást indított, s bíztam benne, hogy végre kiderül az igazság. Majd egy évig nyomoztak, majd közölték, nincs itt semmiféle látnivaló. Persze, nem így írták, de a lényeg ez. Ami vicc, hogy megállapították: elcserélték anyut valaki mással, de az egyéb betegségei és a covid miatt így is, úgy is meghalt volna”.

Nem tévedett az orvos

Mária azt mondja, a rendőrségi anyagban a halotti vizsgálattal kapcsolatban azt írják, az orvos sem tévedett, amikor egy másik ember adatai alapján állította ki a halotti bizonyítványt. „Szóval nyomozás nincs, mivel bűncselekmény sem történt. Én már csak annyit kérdeznék csöndben: ha mindenki ilyen remekül végezte a munkáját, mikor, hol és miben halt meg az anyukám? Illetve talán annyihoz még valami közöm lehet, hogy hol találom a hamvait? Én csak szeretném eltemetni. Azt hittem, ez alanyi jogon jár az embernek”.

Megszólalt az ügyvéd

Az asszony ügyvédje, dr. Lichy József reméli, hogy újranyitják az aktát, hiszen valaki biztosan hibázott ebben az ügyben. „Szerintem nincs jó üzenete, hogy a hatóság szerint nem számít bűncselekménynek, hogy valaki tíz hónapja nem kapja meg a szerette földi maradványait.” – tette hozzá az ügyvéd.

Ezért szüntették meg a nyomozást

A Blikk megszerezte a rendőrség határozatát, amelyben a nyomozás megszüntetésről döntenek. A hatóság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt indította az eljárást az ügyben. Szakértőt rendeltek ki, aki megállapította: a betegcsere nem járult hozzá Cs. Miklósné halálához, súlyos állapota és kísérő betegségei, valamint covid-fertőzése következtében a halála bekövetkezett volna. Az intellektuális közokirat-hamisítás vétsége pedig azért nem megalapozott, mert a halott vizsgálati iratát kiállító orvos a már korábban rögzített beteg adataiból dolgozott. Nagy kérdés, hogy akkor ki hibázott a kórházban és ki keverte össze a rájuk bízott betegeket? Meglepő, hogy ez a kérdés nem nagyon érdekli sem a rendőrséget, sem a kórház igazgatóját, aki azóta is minden hónapban felveszi a fizetését. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: szolnoki Hetényi Géza kórház – Forrás: hetenyi.hu