Vácon, a Gödöllői út melletti mezőn egy sportegyesületi siklóernyőst húztak fel, aki tíz-tizenöt méteres magasságnál valószínű a szélirány megváltozásával elvesztette az uralmat az eszköze felett, gyakorlatilag lezuhant, és becsapódott a földbe.

Súlyos sérüléseket szenvedett

A siklóernyős súlyos sérüléseket szenvedett. Eszméletét nem veszítette el, a helyszínre érkező mentőhelikopter Budapestre szállította. A baleset körülményeit a Váci Rendőrkapitányság vizsgálja, olvasható a Vác Online Facebook oldalán. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Itt teljes poszt:

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tavaly augusztusban Vértesszőlősnél ért tragédia egy siklóernyőst

Mint ahogyan arról a Kékvillogó is beszámolt a férfi siklóernyővel zuhant egy fára Vértesszőlősnél. Ezt követően a  a mentésére érkezett katonai helikopter szele miatt zuhanhatott le a fáról a siklóernyős.

Megcsuklott az ernyője

Ahogy azt akkor megírtuk a fiatal sportoló ernyője 200 méter magasan megcsuklott, ezért mentőernyőt kellett nyitnia, és közben a fák közé érkezett. Rögzítette a beülőjét és lemászott egy Y ágba, kb 15-20 méter magasan, annál lejjebb viszont nem tudott menni, mondta ezt akkor a férfi sporttársa.

Jött a helikopter

„Miután leszálltam, beszéltem vele telefonon, minden rendben van, stabil helyen van” – írta akkor a férfi. A kiérkező rendőrökkel együtt is felhívták a férfit, aki a járőröknek is megerősítette, hogy rendben van, s képzett alpinistaként kérte, hogy juttassanak fel neki beülőt és kötelet, lemászik egyedül. Erre azonban nem volt lehetőség, a helyszínre végül egy MI-8 típusú katonai helikopter jött segíteni. A beszámoló szerint az őrület ezután kezdődött.

Hánykolódott a fa a szélben

„A MI-8as elkezdett bejönni a terület fölé, s olyan 100 km/órás szelet csinált, lent elsöpört mindent. A fa, amibe a barátom kapaszkodott, kb 5-10 méteres kilengéssel hánykolódott a szélben. Nem sikerült a behelyezkedés, elmentek” –állítja a férfi. Ezután a helikopter ismét visszatért a bajba jutott férfi fölé, s egy kötelet lógattak le neki.

Éktelen recsegés

„Éktelen recsegést hallottunk, a fa, amin ült nem bírta, hogy a rajta lévő 25 négyzetméteres ernyő és 15 négyzetméteres mentőernyő tépi vitorlaként és félbetört. Pont abban a magasságban, ahol a barátom ült és próbált kapaszkodni. Odarohantunk, tiszta vér volt, eszméletlenül feküdt. Másfél-két órán keresztül küzdöttek ott az életéért, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen” – mondta akkor a férfi

Nem sokkal később elhunyt

A férfi nem sokkal később, augusztus elején belehalt a sérüléseibe. Mint megírtuk a baleset idején a 20 méteres magasságból lezuhant férfi életéért mintegy másfél órán át küzdöttek, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen. Ezt követően az intenzív osztályon küzdöttek az életéért, ám az állapota mindvégig kritikus volt.

Videó is előkerült

A balesetről egyébként később egy videó is előkerült, melyen jól látszik, hogy a helikopter által keltett szél fűszálként hajlította a több tízméteres fákat, de azt még jobban megtépte, amin a siklóernyős ült 20 méteres magasságban, mert a lombok között ott volt az ernyője is, amibe belekapott a viharos erejű rotorszél. A fa nem is bírta tovább, és kettétört, a férfi pedig lezuhant, és életveszélyes sérüléseket szenvedett. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels