Eltűnt egy kisrepülőgép Horvátországban. A gép Németországba tartott, 4 magyar állampolgár utazott rajta

Eltűnt egy kisrepülő

Eltűnt az a Cessna típusú kisrepülőgép, amely vasárnap szállt fel  Splitből – közölte a Horvát Köztársaság Belügyminisztériumának Polgári Védelmi Igazgatósága.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Magyarok utaztak a gépen

horvát Telegram nem hivatalos információi szerint a gépen négy magyar állampolgár utazott, akik segélyhívást adtak le.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Németországba tartott a gép

A gép a Plitvicei-tavak közelében tűnt el a radarról. “A horvát léginavigációs szolgálat tájékoztatta a polgári védelmi műveleti központot a Rakovicától északra, 2300 láb magasságban eltűnt Cessna repülőgépről” – közölte a Belügyminisztérium. A gép Németország felé tartott.

Lezuhant a Synergon kisgépe

2001-ben zuhant le Zágrábból Siófokra tartó Cessna 210-es gépen a Synergon Informatika Részvénytársaság öt vezetője és a pilóta tartózkodott, valamennyien szörnyethaltak.

Taksonynál találták meg a roncsokat

A repülő a légtérben tomboló, szokatlanul erős viharban már a levegőben darabokra tört. A Cessna este 8 óra után Csurgónál tűnt el a radarok képernyőjéről, s az első feltételezések szerint felrobbant. A roncsokat száznál többen kutatták gyalogosan, gépkocsikkal, végül a tűzoltók bukkantak rá másnap reggel egy Taksony melletti szőlőhegy egyik portáján, közvetlenül egy présház közelében.

Már a levegőben széttört

A gép darabjai nagy területen szóródtak szét, ami igazolta, hogy a Cessna 210-es a levegőben tört szét, de már akkor kizárták a robbanás -vagy robbantás – lehetőségét.

Nem volt feketedoboz

A szakértők azt feltételezték, hogy a viharban levált az egyik szárny és a hátsó függőleges vezérsík. A hatüléses kisgépben nem volt feketedoboz, vészjelző viszont igen, ám a berendezést nem használták.

Megszakadt a kapcsolat

Amikor a jármű belépett az ország légterébe, felvette a kapcsolatot az úgynevezett magaslégköri irányítóval, s a Balatonhoz közeledve éppen át akarták adni a kisrepülőgép-irányítóknak, amikor hirtelen megszakadt a kapcsolat. A balatonkiliti repülőtérre nem érkezett vészjelzés.

Mindenki meghalt

A tragédiát vagy villámcsapás, vagy az okozta, hogy olyan terhelés alá került a gép, amelyet már nem tudott elviselni. Áldozatul esett Gyurós Tibor, a Synergon elnök-vezérigazgatója, Lakatos Levente vezérigazgató-helyettes, valamint Felkai András és Völgyes Iván igazgatósági tagok, továbbá Dósán Gyula, illetve a pilóta, Wittinger Péter.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció