Amint azt a Kékvillogó is megírta néhány nappal ezelőtt, minden előzmény nélkül lett rosszul egy focimeccs során egy 17 éves fiatal fiú, akinek az életét a tornatatár mentette meg. A drámai pillanatokról most meg is szólalt a pedagógus.

Minden előzmény nélkül lett rosszul

Mint megírtuk az eset egy újpesti gimnáziumban történt, a fiatal fiú minden előzmény nélkül lett rosszul, életét pedig a gyors segítség mentette meg. A történetkről az Országos Mentőszolgálat oldalán számoltak be, a bejegyzésben így fogalmaztak: “Mint írják a mentésirányító instrukciói alapján a tornatanár megvizsgálta az eszméletlen beteget, aki ekkor még lélegzett. Már több mentőegység is úton volt a helyszínre, amikor a fiú légzése hirtelen összeomlott, ezért a telefonon kapott instrukciók alapján a tornatanár azonnal megkezdte az újraélesztést” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kórházba vitték

A perceken belül kiérkező mentők hamar átvették és emelt szinten folytatták az ellátást, ami még csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen. Végül az időben megkezdett mellkasi nyomások sikerre vezettek és bajtársaink stabil állapotban szállíthatták kórházba a fiút. “Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben résztvevőknek gratulálunk” – írták.

Hősként tekintenek rá

A gyorsan reagáló tanárra, Buda Tiborra hősként tekintenek a diákok, akinek a lélekjelenléte egyértelműen megmentte a 17 éves Ákos életét. A Bors cikkéből kiderül, hogy a fiú egy focimeccs előtt esett össze, a pedagógus pedig két kollégájával azonnal megkezdte az újraélesztést.

Megszólalt a tanár

A drámai pillanatokról Buda Tibor is megszólalt a lapnak, elmondta, hogy a srácok éppen focizni készültek, amikor az öltözők előtt ülő fiú rövid időre eszméletét vesztette, aztán ugyanilyen hirtelenséggel magához is tért, az igazi dráma pedig ezután következett, ugyanis Ákos ismételten elájult, és összeomlott a légzése is. “Előttem esett össze a fiú. Rögtön éreztük: nagy nagy lehet a baj. Kollégáimmal azonnal megkezdtük az újraélesztést, közben becsuktuk a tornaterem ajtaját, társai kint maradtak” – mondta a portlának a pedagógus.

Kapcsolódó:

A kritikus percek

A fiú közvetlen környezetében, a sorsdöntő pillanatokban három felnőtt is tartózkodott: a tornatanár, egyik kollégája, valamint a tanítási gyakorlatát szintén volt almamaterében végző egykori diákjuk. Az ő társaságukban kezdte meg Buda Tibor tanulója újraélesztését, írja a lap. “A kritikus percekben nagy segítséget jelentett, hogy telefonkapcsolatban álltunk az akkora már felhívott és kihangosított mentésirányító diszpécserrel, aki folyamatosan instruált minket, hogyan folytassuk a mentést.”

Azt tette, amit bárki megtett volna

A tanár elmondta, hogy még a főiskolán tanulta meg a szükséges technikát, sőt mivel az újraélesztés elméltei tétel a tesi érettségin, azóta is tanítja. A tanár elmondása szerint tettében semmi hősies nem volt, csupán azt tette, amit bárki más is megtett volna, ráadásul Ákos életét csapatban mentették meg. ” A körülöttem állók megingathatatlan lélekjelenléte szoros együttműködést eredményezett, ami nélkül egészen máshogy is alakulhatott volna a történet vége” – emelte ki Buda Tibor, akivel már a megmentett fiú szerettei is felvették a kapcsolatot, azonban a tanár arról nem beszélt, hogy pontosan milyen párbeszéd zajlott le köztük.

Az OMSZ is megszólalt

“Már több egységünk is úton volt a helyszínre, amikor a diák légzése összeomlott” – mondta a lapnak az OMSZ munkatásra, az iskolába perceken belül, elsők között érkező Farkas Tibor. A mentős és kollégái azonnal átvették és emelt szinten folytatták az ellátást, ami ezt követően még közel egy órán keresztül zajlott. Farkas Tibor a portálnak azonban elmondta: az időben megkeztett mellkaso nyomásoknak köszönhető, hogy a fiút végül stabil állapotban tudták kórházba szállítani.

Megdöbbentek a tanulók

Az iskola tanulóit megdöbbentette az eset, az egyik megszólított tizedikes a Borsnak azt mondta: “a fiút az intenzív osztályon ápolják, de úgy tűnik, tanárának és a mentősöknek köszönhetően károsodás nélkül úszta meg a szörnyű esetet, így minden esélye megvan arra, hogy teljesen felépüljön.” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció