Két embert ölt meg egy kos még tavaly nyáron Veszprém megyében. Az állat napok óta kóborolt a környéken, több járólkelőre is rátámadt. Hiába szóltak a gazdájának, az állattartó nem foglalkozott azzal, hogy minél hamarabb befogja a kost. A férfi ellen vádat emeltek, börtönbe kerülhet.

Fáért mentek az erdőbe

A Kekvillogo.hu is megírta, hogy tavaly augusztus 26-án délelőtt két szomszéd, Ildikó és Zoltán,  egymástól függetlenül sétált fel a Veszprém megyei Szentgálon található erdőbe. Mindketten fát akartak gyűjteni. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiszabadult a karámból

Ildikóra és Zoltánra egy karámból kiszabadult kos támadt rá. A nő holttestére arccal lefelé találtak rá fél nappal a támadás után. Zoltán pár száz méterre feküdt tőle. Neki a combcsontja, medencecsontja és a bordája is eltört, a lába pedig a teste alá fordult.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy járókelő találta meg a sérülteket

Egy gombászó férfi talált rá Ildikóra és Zoltánra, aki azonnal hívta a mentőket. A hangos szirénázásra a nő élettársa is felfigyelt, és amikor látta, hogy a tűzoltók, a mentők és a rendőrök az erdőbe sietnek, elindult ő is felfelé.

Az asszony családja összeomlott

Ekkor szembesült a borzalmas tragédiával: élettársáért, Ildikóért igyekeztek a megmentők, de akkor már nem élt. Ildikó családja a tragédia után összeomlott. Képtelenek voltak felfogni, hogy megtörténhet egy ilyen eset.

Vádat emeltek a gazda ellen

A napokban halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség az ellen az állattartó ellen, akinek a karámból kiszabadult jószága napokon át tartó kóborlása alatt több emberre rátámadt, a támadás során szerzett sérüléseikbe pedig ketten belehaltak – írta az ugyeszseg.hu.

Sokszor nyitva hagyta a karám ajtaját

A vádirat szerint a 39 éves őstermelő 2020 nyarán, a Szentgál külterületén lévő egyhektáros, körbekerített legelőn 19 juhot, három borjút és egy magyar merinó fajtájú kost tartott. A férfi rendszerint a karámon belül tartotta az állatokat, azonban elfordult, hogy a karám kapuját nyitva hagyva legeltetett, így az állatok a környékbeli erdős területen kószáltak.

Több emberre is rátámadt

A biztonságos őrzés hiánya miatt a 19 juh és a merinó kos 2020. augusztus 24-e előtt néhány nappal a karámból elkóborolt, majd a kos augusztus 24-én egy, az erdőben tűzifát gyűjtő férfira támadt, aki egy közeli udvarba menekült előle. A kos következő nap reggel másra is rátámadt, aki az állatot kővel megdobta, és így el tudta zavarni.

Tudta a gazda, hogy támad az állat

A férfi még aznap délután találkozott az állat gazdájával és elmondta neki, hogy meg akarta őt támadni a kos. A gazda azonban ezzel nem foglalkozott és semmit nem tett, hogy befogja az állatot.

Tehetetlenek voltak az áldozatok

A kos két napra rá támadt rá az erdőben Ildikóra, majd Zoltánra. A vádirat szerint öklelte a sértetteket, akik az elsődlegesen elszenvedett lábsérüléseik miatt nem tudtak előle elmenekülni, majd miután földre kerültek, az állat testszerte támadta a tehetetlen áldozatait. A sebesült férfi hozzátartozói aznap késő délután találták meg a sértetteket, akik közül a nő addigra már belehalt a sérüléseibe. A férfit még kórházba szállították, ahol azonban súlyos sérülései miatt később ő is elhunyt.

Sok szabályt sértett az állattartó

Az állattartás szabályai szerint az állattartó köteles gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. A férfi a foglalkozási szabályok megszegésével lehetővé tette, hogy az elkóborolt kos emberekre támadjon, melynek következtében ketten életüket veszítették.

Fogházat kértek a férfira

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben fogházbüntetés kiszabását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak, emellett a szarvasmarha-, ló-, sertés-, és juhtartó, illetve tenyésztő foglalkozás gyakorlásától határozott időre történő eltiltására is indítványt tett. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Itt történt a tragédia

Kiemelt kép: illusztráció