A borsodi zsaruk nyolc órán belül megtalálták azt a 400 ezer forintot érő kancát, amelyet egy áprilisi éjszakán loptak ki egy rásonysápberencsi udvarból. Az elkövetőt is hamar elfogták, és a fehér furgonok rejtélyére is fény derült.

A földútra vezettek a patanyomok

A patanyomok a földútra vezettek, és ott eltűntek. A reggeli bejelentő biztos volt benne, az előző éjszaka leple alatt valamilyen lószállításra alkalmas járművel vihették el tőlük a sárgásbarna patást, amelyet a szomszédos telken, egy istállóban tartottak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gyakorlott tolvaj

„De az is bizonyosnak tűnt, hogy olyasvalaki vezette ki és terelte fel a járműre a lovat, akinek ilyesmiben van gyakorlata” – mondta a police.hu által közzétett beszámolóban Kövér Tamás Gábor százados, a Szikszói Rendőrőrs bűnügyi alosztályvezetője.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Azonosították a fehér furgont

Az Encsi Rendőrkapitányság nyomozói kezdték meg a felderítést, és bár a bűncselekmény helyszíne közelében nem szereltek fel biztonsági kamerákat, a község főútjánál igen, és ezeken az éjszakai felvételeken azonosítottak egy fehér furgont.

Már jártak náluk

A rendszámát nem lehetett kivenni, de a sértett hozzátartozóinak eszébe jutott, hogy pár nappal korábban szintén ilyen furgonnal volt náluk három férfi körbálákat vásárolni, és az egyik arra is rákérdezett, eladó-e a ló. Csak a beceneveikre emlékeztek, de őket a környékbeli körzeti megbízottak hamar azonosították. Mindhárman szikszóiak.

20 éves volt az elkövető

Délutánra a zsaruk már tudták, hogy a 20 éves M. József lehetett az elkövető, és az is kiderült, hogy a lovat egy taktakenézi ingatlanhoz vitték, de nem annak a fehér furgonnak a rakterében, amellyel pár nappal korábban a körbálákat szállították.

Megtalálták a kancát

„A Szerencsi Rendőrkapitányság nyomozói mentek ki a taktakenézi ingatlanhoz, ahol kutatásuk során találtak az istállóban egy sárgásbarna kancát, amelyről feltételezni lehetett, hogy azt vitték el. Az állat tulajdonosa is arról tájékoztatta a kollégákat, hogy előző este vásárolta, de az udvarában parkoló, fehér kisteherautó is nagyon hasonlított a térfigyelő felvételén látható furgonra” – folytatta az alosztályvezető.

Kivezette az állatot

„A tulajdonos előadta, hogy a lovat egyik ismerőse, M. József közbenjárásával vette, aki 90 ezer forintot kért érte. Mivel nem volt lószállításra alkalmas járműve, a taktakenézi vásárló és segítője Szikszón vették fel M. Józsefet, majd együtt autóztak Rásonysápberencsre. Ott M. József egyedül ment be a kapun, amely csak dróttal volt rögzítve, és az idegen kancát kivezette. Visszafelé is Szikszón rakták ki, zsebében a 90 ezer forinttal” – tette hozzá.

Lefoglalták a lovat

A nyomozók az állatot lefoglalták, hazaszállításáról tulajdonosa gondoskodott. Szikszói lakcímén M. Józsefet továbbra sem találták, és az előzetes adatgyűjtés sem vezetett eredményre. Miután a nyomozók a környékbeli körzeti megbízottak segítségét kérték, hamar kiderült a férfi tartózkodási helye: egy ideje az egyik kázsmárki ismerősénél lakott.

A lóerőket is szereti

A férfit hamarosan elfogták, kihallgatásán elismerte a bűncselekményt. Kisebb értékre elkövetett lopás vétségével gyanúsítják, szabadlábon védekezik. Időközben kiderült, M. József vonzalma a lovak mellett a lóerőkre is kiterjed, mert alig két héttel a kanca ellopása után az encsi nyomozók jármű önkényes elvétele miatt is kihallgatták. A két bűncselekményt egy eljárásban vizsgálják. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció