Azt hitte, ügyesen megoldhatja, hogy ha a kitöltetlen papírokat aláíratja a gondozottakkal, majd ezzel elfedi a hiányt. Terve nem jött be, a rácsok mögött bűnhődhet.

Nem tudni, hol történt

Az eset egy meg nem nevezett településen történt Somogy vármegyében. Az ügy főszereplője egy olyan férfi, aki 20 évig vezette az ominózus gyermekotthont. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ez volt a terve

Feladatai közé tartozott egyebek mellett a fenntartó által ellátmányként folyósított összegek célnak megfelelő felhasználása, és az azzal való elszámolás. Azonban 2018-ban úgy döntött, hogy ezt az összeget inkább megtartja magának.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Inkább lenyúlta

Visszaélve vezetői jogosultságaival 2018-ban havonta két és fél millió, majd 2019-ben négy alkalommal másfél millió forintot vett ki a házipénztárból úgy, hogy azt nem a gyerekekre fordította – hanem fogta és saját magára költötte inkább.

Így fedte volna el a hiányt

Ezt követően jött a trükk: hogy az összesen elsikkasztott közel 36 millió forint legális elköltését igazolja, 16 alkalommal olyan kamu dokumentumokat nyújtott be a fenntartó felé, amelyet előre – kitöltetlenül – aláíratott a gondozottakkal.

Több bűncselekménnyel vádolják

A Fonyódi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a férfival szemben. Indítványában súlyos büntetést adna neki.

Nem úszná meg a börtönt

A vádhatóság azt szeretné, ha a bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélné a férfit, valamint eltiltaná a közügyektől, foglalkozásának gyakorlásától, emellett pénzbüntetést is adna neki – derül ki a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdai közleményéből. Az elsőfokú ítéletet a Fonyódi Járásbíróság hozza meg.

Erőszak a lakók közt

Sajnos másfajta bűncselekmények is történnek a gyermekotthonokban. Tavaly adtunk hírt arról, hogy egy Pest vármegyei intézményben öt fiatalkorú rendszeresen támadt rá kiskorú társaikra. Őket bántalmazták, megalázták, illetve kényszerítették olyan dolgokra, amit szabad akaratukból nem tettek volna meg.

Szájbetömés és trágárkodás

A bántalmazásban általában többen vettek részt és esetenként seprűnyelet is használtak. Az is előfordult, hogy áldozatuk száját is betömték, hogy ne tudjon segítségért kiáltani. Az elkövetők agresszivitása azonban itt nem állt meg. Trágár módon szidták nevelőiket, és több alkalommal nekik támadtak

Megfélemlített kicsiket uszítottak a nevelők ellen

Volt arra is példa, hogy korábbi bántalmazásaikkal már megfélemlített kiskorút utasítottak támadásra a nevelők ellen. A tájékoztatásból akkor sem derült ki, hogy melyik gyermekotthonban történtek meg a durva esetek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk Pixabay-illusztráció.)