Még arra is figyeltek, hogy a becsapott idősek elutazzanak, s így lehetőleg ne tudjanak feljelentést tenni. Azonban az igazságszolgáltatás utolérte őket, s esély nyílt rá, hogy mindenki visszakaphassa a pénzét.

Külön rájuk utaztak

2023 júniusában került rendőrkézre egy olyan bűnszervezet, amely Tenerife és Gran Canaria déli részein működött. Ennek tagjai a gyanú szerint 70 évnél idősebb európai turistákat vertek át. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszerezték a kártyaadatokat

A csalásokat elsősorban elektronikai üzletekben követték el, ahol a vásárlás alkalmával rögzítették a bankkártyák adatait, de azokat nem használták egészen addig, amíg a megkárosított turista el nem utazott a szigetről. Persze az utazás dátumát is furfangos módon sikerült megtudniuk.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Később tűnt csak fel nekik

A vámszabályokra hivatkozva kitöltettek az érintettekkel egy nyilatkozatot, ahol fel kellett tüntetniük a pontos utazási adatokat is. A becsapott idősek a számlájuk megcsapolását legtöbbször már csak az elutazásukat követően vették észre, így a szigeteken feljelentést nem tettek.

Méregdrága tablet és üdülési jog

Az értékesített termék általában egy tablet volt, amit már önmagában is magasan a piaci ár felett adtak el, de olyan is előfordult, hogy nem létező üdülési jogot adtak el. Azonban most az szükséges, hogy a bűnözők elnyerhessék méltó büntetésüket.

Ezt kell tennie annak, akiket megkárosítottak

Ehhez pedig az kell, hogy minden érintett tegyen feljelentést a lakóhelyéhez legközelebb eső rendőrségen. A feljelentés másolatát – lehetőleg spanyol nyelvre fordítva – juttassa el az illetékes konzulátusra vagy közvetlenül az alábbi spanyol rendőrségi e-mail-címre: [email protected], elősegítve ezzel a gyors rendőri intézkedést – közölte oldalán a rendőrség.

Rajtuk is kattant a bilincs

Persze nem szükséges a Kanári-szigetekig utazni, hogy ilyen jellegű banki csalás áldozatai legyünk. Mint korábban mi is beszámoltunk róla, június 30-án egy összehangolt akció keretében fogták meg azokat a bűnözőket, akiknek a társai magukat rendőrnek kiadva követtek el csalást.

Ez volt a módszerük

Módszerük lényege az volt, hogy a csalók rávették áldozatukat arra, hogy telepítse telefonjára a távoli vezérlést lehetővé tevő Anydesk nevű programot. A folyamathoz segítséget nyújtottak és elkérték az SMS-ben kapott kódokat.

Ment minden, mint a karikacsapás

Innentől kezdve már játszi könnyedséggel hozzáfértek a sértett bankszámlájához, amiről átutalásokat indítottak és megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni. A nyomozás során a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a rendőrség szorosan közreműködött.

Itt kapták el őket

Így sikerült azonosítani azt a két férfit, akinek a korábban elfogott két elkövető a csalással megszerzett pénzt átadta. A 45 éves férfit a nyomozók 2023. augusztus 1-jén hajnalban Miskolcon fogták el, majd rögvest házkutatást tartottak nála.

Már vizsgálják az adatokat

Ennek során a bűncselekmény elkövetéséhez használt mobiltelefont, készpénzt és banki dokumentumokat lefoglalták a nyomozók. A kibervédelmi tisztek azonnal megkezdték a tárolt adatok mentését és elemzését.

Nem nyugodhatnak meg a csalók

Természetesen a férfit azonnal őrizetbe vették, gyanúsítottként hallgatták ki, s egyben indítványozták letartóztatását is. Egyúttal jelezték, a két szervezet a továbbiakban is együttműködik az online csalásra szakosodott bűnszervezet további tagjainak beazonosításában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: police.hu.)