Vadászként dolgozó apja adhatta a fegyvert annak a gyereknek, aki lelőtte a Svájcból egészen Magyarországig kóborló ragadozót. A kisfiú a férfi egyik barátjával ment ki az erdőbe, amikor lelőtte a védett ragadozót.

Nagy felháborodás

Ahogy írtunk róla, áprilisban nagy felháborodást okozott, hogy egy akkor még ismeretlen elkövető kilőtte az M237 jelzéssel ellátott hím szürke farkast a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hidasnémeti környékén. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fegyvert adott neki az apja

Egy hivatásos vadász 9 éves fia ölte meg a Svájcból egészen Magyarországig kóborló jeladós farkast idén tavasszal – tudta meg az RTL Híradója. A gyereknek az apja adta a fegyvert, majd a fiú a férfi egyik barátjával kiment az erdőbe, és lelőtte a védett ragadozót. Később az apa vágta le a jeladót a farkasról.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fokozottan védett

A farkast Svájcban látták el jeladóval, így tudni lehet, hogy fél Európát bejárta azért, hogy párt találjon magának. Egészen Magyarországig kóborolt: februárban még a vértesi erdőkben járt, akkor a vadászokat is megkérték, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak, a szürke farkas ugyanis fokozottan védett hazánkban, az elpusztítása bűncselekmény.

3 évet kaphatnak

A hatóságok két szabolcsi férfit, az apát és a barátját gyanúsították meg természetkárosítással, lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével. Letartóztatásukról holnap dönthetnek. A szürke farkas engedély nélküli elejtéséért akár 3 éves büntetést is kaphatnak.

Nem találták meg a tetemet

A vadállat tetemét speciális kutyákkal is keresték, de a mai napig nem találták meg. A kutatásban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méreg- és tetemkereső ebei vettek részt, Magyarországon ugyanis csak két olyan kutya – egy malinois és egy német juhász – van, amelyeket a méregkeresés mellett a farkasok nyomainak kutatására is kiképeztek.

Elfogták őket

Ahogy írtunk róla, a két szabolcsi férfit a KR NNI 2023. augusztus 2-án hajnalban fogta el, és az egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét kérte, mivel engedéllyel tartott lőfegyverrel rendelkezett.

Videó az elfogásról:

Durva népharag

Az eset után népharag zúdult az akkor még ismeretlen elkövetőre, valamint a vadászokra is. Földvári Attila, a vadászkamara szóvivője éppen ezért korábban arról beszélt, hogy abban reménykednek, hogy a lehető legsúlyosabb ítélet születik majd.

Rosszhírű vadászok

„Ha valaki ennek az egésznek a kárvallotja, akkor mi 70 ezren megütöttük a bokánkat. Lehet, hogy egy ember vétkezett, de 69 ezer 999-re meg rásütötték a billogot” – mondta. Hozzátette: ha a hozzászólásokat figyeljük, akkor látszik, hogy a vadászok túlnyomó többsége ugyanannyira „felkapta a vizet” az ügy miatt, mint bárki más. Szerinte bármi is fog kiderülni, a hírek most már arról szólnak, hogy „a vadászok lelőtték a jeladós farkast”.

Rekorder

A svájci szervezetek szerint ez a farkas tette meg a leghosszabb mért utat, több mint 2000 kilométert járt be. Jeladóját végül a Hernádban találták meg búvárok. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: farkas – Forrás: WWF Hungary Facebook