Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt jogerősen elítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt az oltásellenesként elhíresült házaspárt, amely nem gondoskodott arról, hogy gyermekük megkapja az újszülöttek számára szükséges, kötelezően előírt K-vitamint. A gondatlanságból elkövetett emberölésért felfüggesztett szabadságvesztést kaptak a szülők.

Elítélték a házaspárt

Megszületett a jogerős ítélet abban az ügyben, amelyben a szülők gondatlanságból azzal követtek el gyilkosságot, hogy nem tették lehetővé, hogy az újszülött kisbabájuk megkaphassa a kötelezően előírt K-vitamint. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Nem szabadon választható

A Fővárosi Ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság hibátlan mérlegeléssel és érveléssel vezette le, hogy a csecsemő a kórházi ellátását megelőzően egyáltalán nem kapott K-vitamint, pedig a K-vitamin profilaxis kötelező érvényű előírás az otthonszülésnél éppúgy, mint intézményi szülés esetében. A K-vitamin azért sem szabadon választható, mert képes megakadályozni egy ritka, de életveszélyes szövődményt, a csecsemőkori agyvérzést. Ha nem adnak az újszülöttnek K-vitamint, akkor az a gyermek halálát is okozhatja.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

8 hetes volt a kicsi

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a házastársak első gyermeke 2010-ben, második gyermekük, L. Endre – az áldozat – 2012. november 12-én született. Harmadik gyermekük 2013-ban jött világra. L. Endre 2013-ban hunyt el, nyolchetes korában.

Nem törődtek a kisbabával

A gyermekek anyja egyik várandóssága idején sem keresett fel védőnőt és terhesgondozásra sem járt. 2012. október 9-én az anya úgy döntött, hogy otthon szüli meg L. Endrét. A szülést követően a kisbaba nem kapott K-vitamint, ami megakadályozta volna a vérzékenységet.

Vendégségben lett rosszul a kisfiú

2012 decemberében a család otthonában fűtési problémák adódtak, ezért rokonokhoz és ismerősökhöz fordultak, hogy fogadják be őket a kisbabájukkal és két nagyobb gyermekükkel. L. Endrénél a K-vitamin be nem adása miatt ekkor már koponyaűri vérzés alakult ki, de ennek még nem volt látható jele.

Gyakran sírt és folyamatosan hányt

A szerencsétlen kisbaba 2013. január 1-jén egyre többet sírt, nem volt hajlandó enni, és 17 óra körül már sugárban hányt. Délutánra a hányása véressé vált, de a szülei még ekkor sem akartak hívni orvost. Az apa az egyik tárgyaláson azt magyarázta, hogy a kicsinek  „rendben voltak a meridiánjai” – írja a 24.hu.

Borzalmas látvány fogadta a mentőket

Az első mentőautó hívására 21 óra 39 perckor került sor, és amikor a kocsiból kiszállt az orvos, egy végveszélyben levő csecsemő megdöbbentő látványa fogadta őt, a vallomása szerint. A mentők bevitték a kicsit a SOTE gyermekgyógyászati klinikájára, ahol a csecsemő 2013. január 8-án agyvérzés következtében elhunyt.

Megelőzhető lett volna a tragédia

A bíróság megállapítása szerint a kisbaba halálának közvetlen oka vitathatatlanul az agyvérzés volt. És mivel a szakvélemények végig arra mutattak, hogy a vérzést a K-vitamin hiánya okozta, ezért leszögezték azt is, hogy a szülők tehetnek a gyermek haláláról.

Összeesküvés-elméletekben hisznek

A hosszú évekig elhúzódó tárgyalássorozat során kiderült, hogy a szülők a nyugati orvoslással ellentétben a természetgyógyászatban és a különböző összeesküvés-elméletekben hisznek, és emiatt bizalmatlanul viselkednek a hivatásos egészségügyi dolgozókkal szemben. Az apa a tárgyalásokon olyanokat mondott, mint például, hogy a K-vitamin az orvostudomány fikciója vagy hogy a baba igazából a mentőautóban verte be a fejét, és amiatt alakult ki nála agyvérzést, illetve hogy a helyszínre érkező orvos szakszerűtlenül látta el a kicsit, akinek ez okozta a halálát.

Nem vállaltak felelősséget

L. Csaba azonban mindvégig tagadta, hogy nem hisz az oltásokban és az orvosokban, sőt még azt is állította, hogy nem is tudott a K-vitaminról. A végzettséggel nem rendelkező apa többször is előadta a tárgyalóteremben a tudományos értekezéseit, melyekben bizonyítani próbálta, hogy az orvostudomány és az igazságügyi orvosszakértők hazudnak. Az elkövetők a baba haláláért mindvégig másokat hibáztattak, a bűntudat teljes hiánya jellemezte viselkedésüket. A bíróság szerint a védekezés során tanúsított magatartásuk is azt igazolta, hogy egyáltalán nem szembesültek a tettükkel.

Jogerősen is elítélték a szülőket

A Fővárosi Ítélőtábla a pénteki ítéletében helyben hagyta az elsőfokú bíróság döntését, miszerint gondatlan emberölés miatt két-két év felfüggesztettet kaptak az elkövetők, akiket előzetes mentesítésben is részesített a bíró. Ez azt jelenti, hogy a szülők az ítélet ellenére nem számítanak bűnösnek, így kaphatnak erkölcsi igazolványt.

Nem adtak esélyt a kicsinek

Az ítélőtábla a döntését azzal indokolta, hogy: „A vádlottak már a sértett születése előtt igyekeztek gyermekeiket távoltartani a magyar egészségügyi ellátástól, és csak szükség esetén fordultak bizalmatlanságukban orvoshoz. Hasonló okból a védőnői szolgáltatásokat is visszautasították. Meg voltak győződve arról, hogy maguk jobban tudják, hogy mely eljárás szolgálja vagy épp károsítja az egészséget. A sértett születését megelőzően is határozott álláspontjuk volt, hogy a mesterséges K-vitaminra nincs szüksége az újszülöttnek, mert az anya méhlepényéből és a szoptatás idején az anya szervezetéből is elegendő mennyiség áll rendelkezésére. Meggyőződésük volt, hogy a művi K-vitamin és azt hordozó Konakion nem megfelelő készítmény, melyet az orvoslás csak tévedésből alkalmaz és ír elő a véralvadáshoz. A sértett születését megelőzően leszögezték, hogy az újszülött részére semmilyen művi anyag beadásához nem járulnak hozzá.”

Márki-Zayékat is hibáztatták

Az egyik 2019-ben megtartott tárgyaláson kiderült, hogy a csecsemő a Te Szülésed Kft.-nél született, és a gyermeknek segített Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznő is. Ekkor Márki-Zay Péter, a jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármester volt a cég tulajdonosa és ügyvezetője, ám a tárgyalásokon egyértelművé vált, hogy a szülőket felvilágosították a kötelezettségeikről, és a cég részéről minden szabályszerűen zajlott. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay