Több ezer megvadult méh szabadult el Budapesten, a 11. kerületben, miután egy méhész elhagyta őket teherautójáról. A rovarok mindenkit csíptek, akit értek, egy szemtanú szerint több embert is megtámadtak. Egyetlen hatóság sem akart foglalkozni az életveszélyes helyzettel, szerencsére a rovarok végül lecsillapodtak.

Leesett egy autóról

Boros Tibor méhraj-befogó a Facebookon osztotta meg gondolatait a nem mindennapi esettel kapcsolatban. „Felhívott egy hölgy azzal, hogy a 11. kerületben, egy benzinkúthoz közel, az út közepén van egy méhkaptár. Mondom, a kaptár egy fadoboz, így ott gondolom, nem doboz van, hanem raj. A hölgy megerősítette, hogy ez egy méhkaptár méhekkel, ami leesett egy méheket szállító méhész autóról” – kezdte bejegyzését a szakember. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem tévedett a bejelentő

Kiderült, hogy a bejelentő valóban nem tévedett: egy több rekeszes kaptár hevert az autóúton, amit egy méhész hagyott el a teherautójáról. Valószínűleg elszakadt a kaptárok rögzítésére szolgáló spanifer, így eshetett le a szállítmány.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nappal nem is szállíthatta volna

„Az eset nap közben történt, ami arra utal, hogy a sofőr nem értett ahhoz, hogyan kell a méhekkel bánni, ezeket a rovarokat ugyanis vagy éjjel, vagy a hajnali órákban kell szállítani, hiszen olyankor még nem aktívak” – folytatta Boros Tibor.

Több ezer riadt méh támadt

A rekeszekből a szakember szerint 6-7 ezer zavarodott méh szabadulhatott ki, amik rémületükben támadni kezdtek. Mivel ilyenkor veszélyben érzik magukat, az amúgy békés természetű rovarok rátámadhatnak bárkire, akiben ellenséget gyanítanak. A szemtanú szerint több embert is összeszurkáltak.

Egy hatóság sem foglalkozott az üggyel

Egy közeli virágbolt dolgozói is látták a történteket: ők a hatóságokat próbálták riasztani, ám mindenhonnan visszapattantak. Sehol nem akartak foglalkozni a történtekkel, hívtuk a 112-t, több méhészt, a katasztrófavédelmet, de mindenhonnan elküldtek – mesélték a Blikknek.

Életveszélyes helyzet

Boros Tibor szerint a helyzet konkrétan életveszélyes volt, mert bár a méh csípése nem annyira erős, mint egy darázsé, de ugyanúgy kiválthat allergiás rohamot.

Lecsillapodtak a méhek

A rekeszeket végül sikerült félrehúzni az útról, a méhek is lecsillapodtak. Másnapra a kaptár eltűnt, valószínűleg tulajdonosa vihette el.

Felelőtlen emberek

„Annyira nem volt képes egy hivatásos szakember, hogy kimenjen és legalább körbeszalagozza a helyet. Nem tudom, mikor lép már valaki hivatalosan, de évről évre nagyobb gondokat jelentenek ezek a felelőtlen méhésznek nem mondható senkiházi emberek. És jelenleg ezek mindent meg tehetnek” – folytatta a gondolatmenetet a szakember.

„Tudatlanul tartanak méheket”

„Feketén, tudatlanul tartanak méheket a szomszédokat terrorizálva, világos nappal Budapesten méhekkel megpakolt rakományokkal furikázhatnak, szórhatják a kaptárakat. És baj esetén nem segít senki” – fűzte hozzá. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: az elveszett méhkaptárak. Fotó: Facebook.