A családirtások gyakran öngyilkossággal zárulnak, mint ahogyan néhány nappal ezelőtt a dunakeszi családapa esetében is történt, aki vadászpuskájával még saját gyermekét is lelőtte. Nem mindenki jut azonban el addig, hogy magával is végezzen. Még akkor sem, ha eredetileg esetleg ez volt a terve. „Tibi”, a mezőtúri családirtó ugyan próbálkozott, de végül az akkori büntető igazságszolgáltatás juttatta a másvilágra.

„Pusztuljon velem mindenki”

A családirtás a legszörnyűbb, egyben a legérthetetlenebb bűncselekménytípusok egyike. Hogyan képes megölni valaki a szeretteit? Ezek a gyilkosságok gyakran öngyilkossággal fejeződnek be, vagyis a (volt) feleségét, gyerekeit, hozzátartozóit meggyilkoló elkövető úgy tesz pontot a vérengzés végére, hogy magával is végez. Ez azért is lényeges, mert ezek a bűncselekmények tulajdonképpen kiterjesztett öngyilkosságok, vagyis az öngyilkosságot elkövető nem csak saját magát, hanem másokat is megöl, többnyire azok tudta és beleegyezése nélkül. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A halottat nem lehet büntetni

Sajnos nem kell sokat visszamennünk az időben, hogy magyarországi példát hozzunk. Egy héttel ezelőtt, ahogyan arról a Kékvillogo.hu is beszámolt, egy 54 éves férfi engedéllyel tartott vadászpuskájával volt anyósával, volt feleségével, saját kisfiával, majd önmagával végzett. A családirtás hátterében valószínűleg féltékenység állt. Ez utóbbi gyakran indítéka az ehhez hasonló bűncselekményeknek, és az elkövető szinte minden esetben férfi. A dunakeszi családirtót büntetőjogilag értelemszerűen nem vonhatják felelősségre, hiszen saját magával is végzett, az elkövető halála pedig büntethetőséget kizáró ok. Ide kapcsolódik: Családirtás Dunakeszin: Közvetlen közelről lőtte le a saját kisfiát az apa, aki borzalmas tettével két család életét nyomorította meg

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Öt holttest a házban

Az ilyen gyilkosságok azonban nem mindig végződnek öngyilkossággal, mert a felgyülemlett feszültség levezetődik a gyilkosságok elkövetése közben, és az öngyilkosságra már egyszerűen nem marad elég agresszió. Ez történhetett a Kádár-korszak egyik hirhedt családirtójának esetében is, aki 1966. szeptember 13-án öt embert ölt meg rövid idő leforgása alatt egy mezőtúri családi házban.

Amikor megtudta, hogy elhagyták

Burai Árpád hazavitte a kórházból feleségét, Cs. Nagy Editet, aki azért került be, mert a férfi megverte. Edit még aznap összecsomagolt, és átment özv. Farkasnéhoz, ahol nyolc hónapos, előző kapcsolatából született kislánya is volt. Amikor Burai megtudta, hogy felesége elhagyta, ő is átment Farkasnéhoz, és mindenkivel végzett, akit a házban talált.

Balta a kútban

Megölte feleségét, Farkasnét, az ott lakó Nagy Istvánnét, annak tízéves lányát, majd Cs. Nagy Edit nyolc hónapos kislányát. Első négy áldozatát a konyhában lévő baltával, a kislányt valamilyen kemény tárggyal ölte meg. A baltát egy ingbe csavarva találták meg egy kútban. Ez az az ing volt, amit Burai korábban az esküvőjén viselt.

Bűn az élet

Burai Árpádnak egy halálfejes tetoválás volt a bal kezén „Bűn az élet” felirattal. A családirtók nem mindig büntetett előéletűek, gyakran előfordul, hogy korábban semmilyen módon sem gyűlt meg a bajuk a törvénnyel. A hírek szerint egyébként ebbe a kategóriába tartozott a dunakeszi családirtó is. Burai azonban pont az ellenkezője volt: korábban tizenhatszor büntették és összesen tizenegy évet ült a szegedi Csillagban. Nagy boksztehetségnek tartották, de egyszer az ellenfél mellett a bírót is kiütötte. Pár nappal a családirtás után ő is megpróbálkozott öngyilkosságal, de sikertelenül.

Kegyetlenül, több emberen

Miután a védelem szerint sok helyen sántított az ügy, pótnyomozást rendeltek el az első fokú tárgyalás után. A „Tibi” becenevű Burait végül különösen kegyetlen módon, több emberen elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Legfelsőbb Bíróság. Halálbüntetést kapott, majd 1968. szeptember 4-én kivégezték Budapesten.

A segédmunkás biztosra ment

Egy is sok, de a Kádár-korszakban az utóbbi évekhez képest kevés családirtás történt. A mezőtúri eset előtt pár évvel Szegeden volt hasonlóan brutális bűntény, az elkövető ott is sikertelenül kísérelt meg végezni magával a történtek utáni napokban, de később halálra ítélték és kivégezték. Másfél hónappal korábban egy kaposvári segédmunkás már biztosra ment. Miután megölte feleségét, héthónapos gyermekét, apósát, anyósát, saját magával is végzett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ha segítség kell

Ha Ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó-grafika