Az elmúlt napban az orosz csapatokkal vívott harcok következtében öt polgári személy vesztette életét a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, köztük egy kisgyermek, és hat civil halt meg a szomszédos Luhanszk megyében – közölte az ukrán országos rendőrség csütörtökön a Telegram üzenetküldő portálon.

Az elmúlt 24 óra

A Donyec-medencében az elmúlt 24 órában legalább 27 polgári lakos sérült meg. Ezenfelül a nyugati országrészben, Zsitomir megyében halt meg robbanás következtében egy polgári személy. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Légi csapások

Súlyos légi és tüzérségi csapások érték Donyeck megye déli részét, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városát és Volnovaha települést, illetve azok peremvidékeit, de támadások voltak a Donyecktől északra fekvő Kramatorszk és Szvitlodarszk térségében is.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A gyermekkórház bombázása

Károk keletkeztek 34 objektumban, köztük két általános iskolában, egy főiskola, valamint egy gyermekkórház épületében.

Gyerekek a romok alatt

A gyermekkórház bombázása kapcsán itt a Kékvillogó oldalán is írtuk, mint arról beszámoltunk a kórházat szerda délután vették tűz alá az orosz erők. A romok alatt gyerekek és vajúdó anyák ragadtak.

Kapcsolódó:

Megszólalt Zelenszkij

A rendőrség közlése szerint elhunyt kisgyermek valószínűleg éppen ebben a támadásban vesztette életét, ugyanis Volodimir Zelenszkij elnök maga közölte: a robbantásban egy gyermek is meghalt. A támadásban ezen túlmenően még hárman vesztették életüket.

Az ukrán védelmi erők

Közben a kijevi vezérkari főnökség csütörtökön délben kiadott közleményében azt írta, hogy az ukrán védelmi erők minden irányban feltartóztatták az orosz csapatok előrenyomulását, utóbbiak az eddig elfoglalt állásaikat tartják, illetve csapat-átcsoportosításokat hajtanak végre. Egyebek mellett nem mondtak le arról, hogy elzárják az ukrán fővárost, Kijevet nyugati és délnyugati irányból – fűzte hozzá a vezérkar.

Erre figyelmeztet a vezérkar

A közlemény szerint az ukrán erők felszabadították a Kijevtől északra fekvő Moscsun települést. A vezérkar figyelmeztetett: nem kizárt, hogy orosz szabotőrcsoportok kísérelnek meg behatolni Kijevbe, a környékbeli településekről evakuált civileknek álcázva magukat.  

Próbálnak behatolni a településekre

Az ország déli részén fekvő Mikolajiv környékén több településre próbálnak behatolni az orosz erők. A Krím-félszigetnél az orosz balti flotta egyik tengerészgyalogos dandárjának taktikai csoportjából érkeztek erősítésként katonák.

Lakónegyedeket is támadnak

Az ukrán északi hadműveleti parancsnokág a Facebookon közölte, hogy Csernyihiv irányában megsemmisítették az orosz erők egyik, Iszkander-M típusú rakétarendszerrel támadó egységét, amely lakónegyedekre mért csapásokat. Részleteket erről egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, beleértve az okozott veszteségeket. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: YouTube