Családja bántalmazásával és otthona felgyújtásával fenyegették meg a sértettet a dabasi gazdát. Hetente több tízezer forintot szereztek így. A napokban a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a két férfi letartóztatását.

Zsarolás a bűntett

Az ügyben a Dabasi Rendőrkapitányság bűnszövetségben, élet és testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt nyomoz – közölte a Budapest Környéki Törvényszék. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Először kölcsönöket kértek

2010-es évek közepétől a gyanúsított testvérpár gazdáknál végzett idénymunkákat. Egy idő után kölcsönöket kértek a megbízóiktól, azonban ezeket sokszor nem fizettek vissza, ezért nem kaptak több pénzt. 2021-től a két férfi családjuk bántalmazásával, otthonuk, terményük megrongálásával kezdte fenyegetni a gazdákat, akiktől úgynevezett védelmi pénzt követeltek azért, hogy ne váltsák be fenyegetéseiket.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A gazda félt és fizetett

A sértettől például heti rendszerességgel több tízezer forint nagyságrendű összeget szedtek be. A sértett ismerve a gyanúsítottak erőszakos természetét félelmében – sokszor kölcsönből – de minden esetben eleget tett a gyanúsítottak követeléseinek. Emellett gyakran a saját járművével fuvarozta a terhelteket és családtagjaikat.

A testvérpár külön fenyegetett

2023 júniusában a sértett ismét több alkalommal adott pénzt a fivéreknek. 2023. június 12-én az idősebb gyanúsított 25 000 forintot, öccse 20 000 forintot követelt tőle. Mindkét férfival külön találkozott a sértett, a gyanúsítottakat pedig a pénz átadásakor elfogták a rendőrök.

Jöttek a rendőrök, menekült, de elkapták

Bár a fiatalabb terhelt megpróbált autóval elmenekülni a helyszínről, a rendőröknek sikerült elfogniuk és előállítaniuk.

Akár nyolc év börtönt is kaphatnak

Figyelemmel a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (2-8 évig terjedő szabadságvesztés) a gyanúsítottakkal szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

Letartóztatták őket

Továbbá a megfenyegetett személyek jogellenes befolyásolásával az eljárást megnehezíthetik. Emellett bejelentett munkahellyel és jövedelemmel a két férfi nem rendelkezik, ezért szabadlábon hagyásuk esetén nagy eséllyel újabb bűncselekményeket követnének el. Minderre tekintettel az ügyészi indítvány szerint a letartóztatásuk indokolt.

Egyetértés volt

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. július 14-ig.

A gyanúsítottak tudomásul vették

A döntést az ügyész és a gyanúsítottak tudomásul vették.

Fellebbezhetnek

Mivel a két védő nem volt jelen, jogorvoslat benyújtására nekik 3 munkanap áll a rendelkezésükre, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt fotó: police.hu