A tiszabecsi segítségponton maradt egy 6 éves kislány, míg szülei és testvérei tovább utaztak Németország felé. Rendőrségi együttműködés segítette a családegyesítést.

Tiszabecsen léptek be az országba

A tiszabecsi közúti határátkelőhelyen lépett be Magyarország területére egy ukrán állampolgárságú házaspár nyolc gyermekével még március 11-én. A háború elől menekülő család belépéskor a rendőrök kérdésére azt nyilatkozta, hogy nem kérnek segítséget, a tovább utazásukat Németországba már megszervezték, rövidesen jönnek értük, így csupán néhány órát töltenek majd el segítségponton.

Megérkeztek értük a segítőik

A tiszabecsi segítségponton ugyanezt megerősítették a szeretetszolgálat munkatársainak is, és néhány óra múlva valóban megérkeztek értük. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Két autóval indult el

Miután a nagycsalád két gépkocsiban elhelyezkedett, elindultak az előttük álló hosszú útra március 12-én hajnali egy óra körül.

A mosdóban volt a kislány

Távozásuk után néhány perccel a segítségponton egy kislány kereste ijedten szüleit és testvéreit. Kiderült, hogy a korábban távozó családhoz tartozik a 6 éves lány, aki a mosdóban volt, mialatt szülei és testvérei elindultak.

Zokogott a kislány

– Éjjel negyed kettő lehetett, amikor Dóri önkéntesünk azzal rohant oda hozzám, hogy nagy baj van: egy hat év körüli ukrán kislány zokog, mert elveszítette a szüleit! – idézte fel a tiszabecsi segítőponton történteket Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető főigazgatója.

Azt hitték a másik autóban van

„Tolmácsok segítségével gyorsan kiderítettük, hogy körülbelül negyedórával korábban tovább utazott az a nyolcgyermekes menekült család, amelyikhez a kislány tartozott. A későbbiekben úgy rekonstruáltuk a történteket, hogy amikor megjöttek értük az autók, a két jármű egyikébe az apa, a másikba az anya ült be a gyerekekkel, kapkodva indulhattak el és nyilván mindkét járműben azt hitték, hogy a másik kocsiban ül a kislány, ezért az utazás során nagyon sokáig nem tűnt fel a hiánya”.

Nem tudtak semmit az autókról

A segítségponton tartózkodó rendőröket a segélyszervezet munkatársai azonnal tájékoztatták a történtekről, de sajnos a gépkocsikról, amelyekkel távoztak semmilyen információjuk nem volt, és távozásuk útvonalát is csak feltételezték.

A segélyszervezet munkatársai vették gondozásba a kislányt

A rendőrök haladéktalanul intézkedtek, értesítették a térség rendőri egységeit, de sajnos nem jártak eredménnyel. A kislányt a szeretetszolgálat munkatársai gondozásukba vették, megitatták, megetették, játszottak vele, miközben a rendőrök keresték a szülőket.

Ausztriába jelentették be a kislány eltűnését

Nyolc óra elteltével az osztrák hatóság jelezte, hogy Ausztriában egy ukrán házaspár bejelentést tett elvesztett gyermekükről. Gyors nemzetközi információcsere után a szülők biztonságba tudhatták lányukat, és visszaindultak érte Tiszabecsre, ahol a család végül újra egyesülhetett.A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: az elveszett kislány a tiszabecsi rendőrökkel – Forrás: police.hu