Elmebetegnek mondták ki azt a férfit, aki még januárban végzett egy rendőrrel, Baumann Péterrel, Újbudán. Az ügyészség ezért nem börtönbüntetést rótt ki az elkövetőre, hanem kényszergyógykezelést kértek rá.

Azt hitte bajban van a néni

A vádirat szerint a férfi 2023. január 12-én újbudai lakásában tartózkodott. A felette lévő lakásból zajt hallott, így azt gondolta, hogy szomszédja bajban lehet, ezért dörömbölni kezdett az ajtón. A szomszéd nem nyitott ajtót, ezért a vádlott a nagyméretű betonbontó kalapácsával több ütéssel betörte az ajtó zárszerkezetét. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hívta a rendőrséget

Az elkövető bement a szomszédja lakásába és közölte, hogy majd megcsináltatja az ajtót, ezután távozott. A lakók értesítették a rendőrséget, de a vádlott maga is bejelentést tett, derül ki a ügyészség közleményéből.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezért támadt a rendőrökre

A bejelentésekre két rendőri egység érkezett a helyszínre, akik az első emeleten intézkedtek a férfival szemben. Az elkövető megmutatta a ruházatában lévő éles eszközt, melyet a rendőrök elvettek. A rendőrök közölték a vádlottal, hogy előállítják a kerületi rendőrkapitányságra, majd megpróbálták megbilincselni. Ekkor a vádlott veszélyben érezve saját életét a rendőrökre támadt, őket ütni és rúgni kezdte.

A szolgálati fegyvert akarta

A férfi elhatározta, hogy megszerzi a rendőrök szolgálai fegyverét, mely nem sikerült, ám észlelte, hogy a tőle elvett éles eszköz a dulakodás közben a földre került. A férfi ezt magához vette annak érdekében, hogy a rendőröket megölje. A vádlott rendőröknek támadt, többeket megsebesített. Végül a támadó kezében tartott eszközt az egyik rendőr a taktikai kesztyűje segítségével eltörte.

Elmenekült

Ezután a férfi elmenekült a lakóházból, de két megsebesült rendőr követte a közeli villamosmegállóba, ahol az egyik rendőr figyelmeztető lövést adott le. A terhelt ennek hatására sem vetette alá magát a rendőri intézkedésnek, így lábának alsó részére célzott lövést adtak le. Ezután a helyszínre érkezők erősítéssel az elkövetőt megbilincselték.

Hősi halál

A vádlott az egyik rendőrt a mellkasán sebesítette meg, aki nem sokkal a szúrás után hősi halált halt. A másik két rendőr részben a védekezésük miatt, részben a szerencsének köszönhetően nem szenvedtek halálos sérülést.

Kényszergyógykezelés

A több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatott ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség – a vádlott kóros elmeállapotára tekintettel –  vádiratában a férfi kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kapcsolódó:

Nem megy börtönbe Baumann Péter gyilkosa – továbbra is vizsgálják az ámokfutó férfi elmeállapotát

Kiemelt kép: a helyszínelés. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán