Az Építési és Közlekedési Minisztérium elárulta, mennyivel drágulnak a matricák.

2023-ban ennyit emeltek

Idén januárban különböző mértékben drágultak a sztrádadíjak, a legtöbb autóst érintő D1 kategóriában (ide tartoznak a motorok, a maximum 3,5 tonnás, legfeljebb hét személy szállítására alkalmas személyautók) az éves országos és vármegyei matricák ára 5-5 százalékkal 49 190, illetve 5720 forintra emelkedett. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Változhat az alap

Ez azt jelenti, hogy idén még nem a 2022-es augusztusi infláció mértékének megfelelően nőttek az árak 2023 elején. Úgy néz ki, hogy ez megváltozhat.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az inflációt követik az árak

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Totalcarnak adott válaszából ugyanis az derült ki, hogy az idei augusztusi infláció mértékének megfelelően drágulhatnak jövőre a sztrádamatricák.

100 milliárdos növekmény a bevételeknél

A szaklap azt követően érdeklődött a minisztériumnál, hogy kiszúrták: a költségvetésben úgy számol a kormány, hogy 2024-ben jelentősen nőhet a sztrádahasználatból származó bevétel. Bő 100 milliárd forintos plusszal számolnak.

Elérheti a 15 százalékot az infláció

Nagy kérdés persze, hogy mekkora mértékű is lesz az infláció augusztusban Magyarországon. A Portfolio.hu becslése szerint elérheti a 15 százalékot.

Ilyen árakkal számolhatunk

Ez azt jelentené, hogy például a személyautókra érvényes éves országos bérlet több mint 56 ezer forintba kerülhet 2024-ben. A heti (10 napos) bérletért 6330 forintot kérhetnek majd, a havi bérlet ára pedig 10 240 forintba kerülhet.

Szeptemberig várni kell az inflációs adatokra

A Totalcar is hangsúlyozza, hogy „az árak tehát még nincsenek kőbe vésve”, minden az augusztusi inflációs adatoktól függ, ezekre azonban szeptember elejéig várni kell – az adatokat ekkor teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

3-4 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak

A minisztérium azt is közölte, hogy körülbelül 3-4 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak. „A további bevételnövekedés a díjbeszedési rendszer esetleges változásaiból, a díjköteles hálózat változásából és a fizetendő díjak változásából adódik össze. Jelen esetben a megtett úttal arányos díjszedési rendszerben – a költségvetési törvényben szereplő becsült értékek alapján – vélelmezhető bevételnövekedés részletszabályozása még nem áll rendelkezésre” – írták. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a becslések szerint 15 százalékkal drágulhatnak az autópályamtricák 2024-ben – fotó: illusztráció