Egy speciális csapat, speciális eszközök bevetésével március 1-je óta figyeli az orvosokat és a betegeket. A Belügyminisztérium ugyanis így lép fel a hálapénz ellen, amely bűncselekménynek számít Magyarországon.

Két orvost kaptak rajta

Amint arról a Kékvillogó is beszámolt pár hete, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A megalapozott gyanú szerint egy fővárosi kórház két főorvosa 2021. júniusa és augusztusa között több alkalommal pénzt vett át a rendelésen megjelenő betegektől. A pénzből egyikük asszisztense is részesült. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Üres borítékok

A nyomozók 2021. szeptember 8-án kutatást tartottak a két főorvos rendelőjében, ahol az íróasztal fiókokban közel 200 olyan üres borítékot találtak, amelyekben a gyanú szerint a páciensek a hálapénzt adták át. A két orvosnőt és az asszisztenst a rendőrök elfogták és előállították, akiket összesen 14 rendbeli vesztegetés elfogadása bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Speciális csapat vizsgálja

Idén a nyomozók eddig 23 esetben tettek feljelentést hálapénz elfogadása miatt – ez január 1-jétől illegális, és március 1-jétől vizsgálja egy elit csapat. „Ez a szervezet nagyon komoly felderítéseket végez, mindent bevethetnek a fegyveres erők korrupt munkatársainak kiszűrésére” – mondta korábban Tarjányi Péter.

Mint, a kémfilmekben

Módszereik közé tartozik a telefonlehallgatás, a poloska, a csalivizsgálat, a titkosszolgálati megfigyelés. A pontos eszközökről persze nem beszélnek, de a hang- és képrögzítő holmik a rendelkezésükre állnak: kamerás szemüveg, mikrofonos toll stb.

Mindent ellenőriznek

„A bejelentéseket mindig nagyon körültekintően leellenőrizzük, nem megyünk el egy mellett sem”– mondta dr. Váradi Piroska rendőr ezredes, az NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály vezetője a Blikknek.

Megbízhatósági vizsgálatok

„A megbízhatósági vizsgálatoknál a kollégáim bejelentkeznek az orvosokhoz vagy az egészségügyi dolgozókhoz, és elmondják, milyen problémájuk van, majd a megoldásért cserébe pénzt vagy más jogtalan előnyt ajánlanak.” folytatta az ezredes.

Egyértelmű helyzet kell

„Arra nincs lehetőségük, hogy úgymond rátukmálják az orvosokra, egészségügyi dolgozókra a hálapénzt. Egyértelmű döntési helyzetet kell teremteniük a vizsgálat alá vont személy részére, hogy az esetleges büntetőeljárás során az érintett döntése bizonyítékként felhasználható legyen” – mesélte a módszer lényegéről dr. Váradi.

Emelkedett az összeg

Az ellátás csúsztatása, leállása miatt már tavaly is jó pár százalékot emelkedett a hálapénz összege, mielőtt illegálissá vált. Jelenleg egy orvos 8750 forint értékű ajándékot fogadhat el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BPK