Kevesen tudják hogy van körülbelül 20 ember Magyarországon akik biztos, hogy ártatlanul kerültek börtönbe. Ők kisbabák, akik rácsok mögött élnek, egy nagyon speciális büntetés-végrehajtási intézetben – legalábbis egy ideig. Dr. Bátki Pál büntetőügyekben jártas ügyvéd alábbi írása betekintést nyújt a magyar börtönök döbbenetes világába.

A kecskeméti anya-gyermek részleg

A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet II. objektumában 20 anyának és 21 csecsemőnek van hely. Itt, Kecskeméten az anya-gyermek részlegen élnek azok az anyák, akik gyermekük születésekor már börtönben vannak, akár letartóztatásban akár már jogerős büntetésüket töltik. Persze előfordul olyan élethelyzet is, hogy egy anya akkor kapja meg a behívóját, amikor a gyermek már megszületett. Ha a kicsi még nincs egy éves, akkor dönthet úgy, hogy vele együtt fog bevonulni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hogyan dönthet egy anya?

Ez egy iszonyú nehéz döntés. Ha úgy dönt, hogy nem szeretné a gyermeket bevinni a börtönbe, bármilyen okból, akkor vagy a családon belül kell találni megfelelő gondozót gyermeke számára, vagy állami gondozásba kell, hogy adja. Ez azonban nem csak a saját döntése. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Gyámhatóságnak is rá kell bólintania

Ahhoz, hogy a gyermek bekerülhessen hozzá a börtönbe, az kell, hogy ezt a gyámhatóság is jóváhagyja, aki a gyermek érdekeit kell, hogy mérlegelje. Ezt a döntést kiegészíti egy kötelező pszichológiai vizsgálat is, ahol az anya gyermeknevelési képességét mérik fel.

A korai kötődés kialakítása mindenekelőtt

Egy börtön nem a legideálisabb hely a gyermeknevelésre. Mégis ez a legjobb döntés, ha a gyermek érdekeit nézzük. A korai kötődés ugyanis ugyanis kulcsfontosságú. Az édesanya gondoskodása nélkül egy életre lelki sérültté válhat a gyermek. A korai kötődés kialakítása később semmilyen mértékű szeretettel nem pótolható. Ez a pszichológiai tudományos tény adja ennek a speciális börtönrezsimnek a létjogosultságát.

Mit tehet a börtön a gyermekekért?

A büntetés-végrehajtási szervezet tényleg mindent megtesz azért, hogy a hogy a kicsiket a lehető legkevesebb negatív hatás érje az ott töltött rövid – legfeljebb egyéves – idő alatt. A gyermek ugyanis nem bűnhődhet az anya bűneiért. 

Baba-mama programok a rácsok mögött

Az anya-gyermek részlegen a fogvatartottaknak módjuk van olyan programokon részt venni, mint a baba-mama torna vagy a babamasszázs; a babáknak pedig koruknak megfelelően fejlesztő játékok elsajátítására is van lehetőségük. 

Trauma érheti a gyermeket

Ezen a részlegen a beszélők is gyakoribbak, mint más börtönökben. Hetente legalább egy alkalommal lehet látogatót fogadni a családból. Ez lényegesen több, mint amennyi általában jár az elítélteknek. Nem véletlenül. Ez egy felkészülési idő arra, hogy a gyermek kiadásakor ne érje traumaként az, hogy elválasztják őt az édesanyjától.

A fájdalmas elszakítás

A gyermek elválasztása a gyermek éves korában a jogszabályok szerint elkerülhetetlen. Szerencsés esetben ilyenkor a családból valaki vállalja a gyermek további nevelését. Ha ez nem lehetséges, akkor a gyámhivatal megpróbálja hivatásos nevelőszülőnél elhelyezni a gyermeket. Ha ez sem lehetséges, akkor csak az állami gondozás jelent megoldást. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Dr. Bátki Pál

Tapasztalt ügyvéd

Ügyvédként számtalan TV-műsorban nyilatkozott büntetőjogi kérdésekről. Több, mint 18 éve van a büntető ügyvédi pályán, sok mindent látott, az ország egyik legtapasztaltabb büntetőjogi ügyvédje. A hozzá fordulóknak segít a büntetőeljárás rendőrségi és ügyészi szakaszában, valamint a bíróságon. Ügyvédi honlapján többszáz bejegyzést olvashatsz büntetetőjogi témában.

Kiemelt kép: illusztráció