Otthon indult meg a szülése annak a Pest megyei kismamának, akinek kisfia a legnagyobb meglepetésre burokban született. A munkában lévő apuka élő videóközvetítés segítségével nézte végig gyermeke születését.

Szüléshez riasztották a mentőket

Egy 40. hetében levő kismamához riasztották egy perces fájásai miatt az Érdi Mentőállomás esetkocsiját a hét elején hajnalban, akinél már a magzatvíz is elfolyt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Otthon indult meg a szülés

A mentők perceken belül helyszínre értek és megvizsgálták az asszonyt, majd azonnal előkészültek a szüléshez és az újszülött további ellátásához.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Videón nézte az apuka a szülést

Miközben újabb mentőerő indult a helyszínre, a nagyszülők segítették az ellátást, a munkában levő apuka pedig élő videón követte az eseményeket a telefonján.

Burokban született

Amíg a nő elmondta, hogy férjével már régóta szeretnének gyermeket, a kis Nadin világra is jött, ráadásul nem is akárhogy! Szinte teljesen burokban született, amit a szülésznői rutinnal is rendelkező mentőtiszt fejtett le gyorsan.

Kórházba vitték az anyukát és a picit

Végül az édesanyát és gyermekét is stabil állapotban szállíthatták kórházba bajtársaink. A babona szerint a burokban születettek ritka szerencsések lesznek egész életükben, amihez tartós egészséges kívánunk! Anyukának és a mentésben résztvevőknek gratulálunk!  – írja az Országos Mentőszolgálat.

A kórházról nevezték el a kisbabát

2020 márciusában a tatabányai Szent Borbála Kórház nevét kapta egy kisbaba, amiért az anyaméhben megmentették az életét. Ugyanis az anya ikerterhességének a 19. hetében beindult a szülés. A kisfiút elvesztették, de egy bravúros műtétnek köszönhetően Borbála baba életben maradt.

Késleltették a szülést

A vetélés után a kislány magzat születését késleltetni tudták az orvosok, így Borbála még fejlődött az anyaméhben.

Burokban született Borbála

„Próbáltuk késleltetni a szülést, eközben a baba tüdőérlelőt kapott, hogy megszületése után segítsük légzését. A szülésnél elmondhatjuk, hogy újból mellénk állt a szerencse: a kislány burokban érkezett. A babák, különösen a korababák szempontjából ez nagyon előnyös, mert a burok védelmet nyújt számukra. Nem véletlenül a közhiedelem nagyon pozitív képeket köt a jelenséghez, aki burokban született az szerencsés, élete puha és kipárnázott lesz – tette hozzá dr. Bardóczy Zsolt Borbála születés után.

Burokrepesztést végeznek az orvosok

Régebben egyáltalán nem volt ritka, hogy valaki burokban született. Ma már igen, mert a fulladásveszély miatt burokrepesztést végeznek az orvosok a kismamákon. Erre azért van szükség,  mert ahogy elszivárog a magzatvíz, könnyebben illeszkedik a baba feje a szülőcsatornába. Ha nem így történik, ha mégis burokban marad a kicsi, és úgy zajlik a születés folyamata, az jelentős mértékben se nem segíti, se nem gátolja a születést.

Nem jut levegőhöz a baba

Burokban születni azonban – hacsak nem kórházban, kontrollált körülmények között történik – mégis csak veszélyes akció lehet: hiszen a burok halálos csapdává válhat az újszülött számára. Az anya a köldökzsinóron át már nem tud oxigént biztosítani, a burkon belül pedig nem jut levegőhöz a baba.

Szülés után lehet veszélyes

Vagyis a valódi veszély a születés után leselkedik a kicsire, mert a babát a burok elzárja a külvilágtól, az első levegővétel nem tud megtörténni, csak akkor, ha a környezetből valaki felnyitja a burkot. Így a szerencsét ma már sokkal inkább értik úgy: a burokban születés ellenére szerencsésen megérkezett, életben maradt a kisbaba. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Facebook/OMSZ