A rendőrség idén is kiemelt figyelmet fordít a halottak napja alkalmából a temetőkbe látogatók nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére. Több tanácsot is megfogalmaztak, hogy mindenki biztonságban legyen a temetőkben és azok környékén.

Bűnelkövetők

A halottak napja alkalmából egyre többen látogatnak el a temetőkbe, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre. Az emlékezés perceiben a bűnelkövetők ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat, a tömegközlekedési eszközökön a külső zsebben tartott mobiltelefonokat, pénztárcákat, a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonokból pedig az értékeket. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A rendőrség tanácsai

A rendőrség tíz tanácsot is megfogalmazott a bűn- és balesetmentes megemlékezés érdekében. Azt javasolják, hogy az otthonát elhagyva mindenki körültekintően zárja be az ablakokat, ajtókat, kertes házak esetén a kerti kaput is. Ez is érdekelhet: Zámbó Jimmy 20 éve halt meg, a rajongói ma is buszokkal érkeznek a csepeli temetőbe

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Zsebtolvaj

A tömegközlekedési eszközökön fokozottan figyeljenek értékeikre, azokat tartsák táskában vagy a kabát belső zsebében, a táskát pedig mindig tartsák testközelben, szem előtt. Ezt is olvasd el: „A fiamnak 15 éves korában éjjel leállt a szíve, soha többé nem ébredt fel, azóta gyászolom” – mondta az édesanya, aki 4 éve harcol azért, hogy gyermeke sírját ne rongálják meg a vadak a csömöri temetőben

Ékszerek

A temetőbe látogatók ne viseljék feltűnően ékszereiket, és ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket, továbbá az iratokat és a lakáskulcsot ne tartsák egy helyen, a PIN-kódot pedig a bankkártya mellett. Ide kapcsolódik: Bántalmazta, majd kirabolta a 80 éves nőt a temetőben: Budapesten fogták el a támadót

Autó

Azt tanácsolták, hogy aki kerékpárral vagy gépjárművel érkezik a temetőbe, gondosan zárja le, illetve be a járművét, és győződjön meg arról, hogy autója utasterében nem hagyott értéket látható helyen. Ez is érdekelhet: “Sírva ordítottam, lélegezz Lacika!”- megszólalt az a nő, aki a temetőben élesztette újra vőlegényét

Ne hagyj a padon semmit

A rendőrség azt javasolja, hogy a temetőlátogatók a táskájukat és egyéb értékeiket egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül.

Figyelj az időjárásra

A közlekedéssel kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a temetőbe látogatók minden esetben az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és lehetőség szerint inkább hétköznap menjenek ki a sírkertbe. A rendőrség türelemre inti a közlekedőket, mivel ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás várható.

Legyél látható

A gyalog vagy kerékpárral közlekedőknek azt javasolják, viseljenek fényvisszaverő ruházatot vagy kiegészítőt – karszalagot, matricát -, főleg lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén. A gyalog vagy kerékpárral kilátogatók pedig lehetőleg úgy induljanak útnak, hogy még nappali látási körülmények között hazaérjenek.

Korlátozások

Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, esetenként forgalomkorlátozást rendel el, ezért azt kéri, ne megszokásból közlekedjenek az emberek, figyeljék a közúti jelzéseket, és ha tehetik, indulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

Átkelés az úton

A temetők környékén előfordulhat, hogy nincs járda, így a gyalogosok az úttest szélén mennek, ezért a járművezetők fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt átkelőhelyeket, fokozottan figyeljenek a gyalogosokra – írták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: police.hu