Ha otthon vagy a design és a divat világában, akkor számodra bizonyára egyáltalán nem ismeretlen fogalom a bouclé, vagy ahogy felénk nevezik, a buklé anyag.

A század közepe felé kezdte el használni a Chanel divatház, hiszen finom puhaságot ad mindennek, amihez felhasználják. Emiatt Coco Chanel kabátjai, pulóverei, szoknyái és kosztümei tették igazán keresetté ezt a remek hurkos felületű és közepes súlyú vagy akár nehéz gyapjúszövetet. A bútorkészítés világába pedig az Eero Womb székkel érkezett meg a buklé szövet és kezdte meg máig tartó hódító útját.

Meleg és hívogató enteriőrt hoz létre

A DODO kényelmes foteleket kínál, amelybe ugyanúgy bekuckózhatsz, mint az ikonikus Eero Saarinen tervezte „Womb” (anyaméh) kollekció darabjaiba. Ezek, mint nevük is mutatja, olyan székekből álltak, amelyek a benne ülőknek olyan biztonságot és kényelmet jelentettek és jelentenek ma is, mint a magzatnak az anyaméh.

A bútorkészítési trendeket figyelők azt jósolják, hogy a buklé az elkövetkezendő évek slágerterméke lesz a bútorkárpitok világában. A buklé különlegesen szövött felülete és textúrája igazán strapabíró. A látványa pedig azonnal a puhaságot juttatja az eszünkbe. Olyan kicsit, mint a puha báránybunda. A francia bouclé szó jelentése: hurok, göndörített, gyűrűs vagy göndörség. Mindez utal a gyártási módjára, hiszen sok hurkolt szálból születik ez a remek anyag.

Több az előnye, mint a hátránya

Nagyon sok előnye van a buklé szövetnek. Nem egykönnyen fakul, igazán tartós és remekül illeszkedik más anyagokhoz. Jó a hőtartó képessége, holott laza, puha, kifinomult, de mégis masszív. Rendkívül kényelmes, könnyű és rugalmas ez az anyag, aki hordott már Chanel kosztümöt, annak ezt nem kell külön magyarázni. Abban az esetben lehet gépben is mosni, ha lenből vagy pamutból gyártották. Könnyen kirúgja magát, nem gyűrődik és a folyadékfelvétele kicsi, emiatt ideális kárpitozáshoz. Varrása könnyű, mert a struktúrája miatt a szabálytalanságok és a hibák rejtve maradnak.

Tündököl a skandináv, a japán, a modern és glamour stílusú szobákban, de a boho és a Hampton stílus belső tereit is nagyon feldobhatja. Ám drága lehet, és a szálakon belül fennakadhat a házikedvencek kihullott szőre. Világos színben nem javasolt használni olyan helyeken, ahol hamar koszossá válhat.

Húzd át bukléval vagy dekorálj vele 

Igazán jó ötlet régi székek és kanapék újrakárpitoztatásához buklé szövetet választani. Viszont hatalmas a választék, sokféle szín, minta és vastagság közül szemezgethetsz. Minden esetben a bútor típusa legyen az egyik elsődleges kiválasztási szempont. A bútorokhoz előnyösebb a semleges árnyalatokat favorizálnod, de a dekorációs elemek esetében bátran választhatsz élénkebb és színesebb darabokat.

Érdemes minél több olyan berendezési elemet használnod, ami buklé szövet felhasználásával készült, hogy otthonosabbá és különlegesebbé tedd a tereket.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.