Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök mindennemű papi tevékenységtől eltiltotta D. atyát – közölte szűkszavúan az egyház abban a hosszú felsorolásban, amelyet minden nyáron közzétesznek a katolikus egyházmegyék személyi változásairól. Most friss információt kaptunk.

Vizsgálták az ügyet

Korábbi információ szerint a sajtó megkérdezte a Szeged-Csanádi Egyházmegyét, hogy miért tiltották el hivatásától D. atyát. A válaszuk szerint a nyugalmazott lelkészt „minden papi tevékenység végzésétől eltiltotta főpásztora, kiskorúval való illetlen viselkedés gyanúja miatt, és elrendelte az ügy előzetes vizsgálatát”. FRISS INFORMÁCIÓ: az egyház közleménye szerint a feljelentő vádja alaptalannak bizonyult. A keletkezett dokumentumokat a polgári hatóságnak is megküldték és a polgári hatóságok sem találtak semmi okot rá, hogy nyomozást indítsanak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Feltűnt a közéletben

Az orvosként is praktizáló D., ahhoz képest, hogy két teljes embert kívánó hivatása van, számos egyéb közéleti szerepet vállalt. Egyik hivatalos megszólítása v. lg. dr. atya, vagyis vitéz, lovag, doktor és pap – írja a Szeged365. Egyik előadása alkalmával úgy mutatták be mint jogász, teológus, karnagy, pedagógus és egy lovagrend rendi bírója, de „Doki atyaként” is szoktak hivatkozni rá. Korábban volt cserkészparancsnok, az Országgyűlés szakértője és a SOTE oktatója is hivatalos életrajza szerint.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Másik eset

Ahogy írtunk róla, elbocsátották a bencés rendből és az egyházi szolgálatból is azt a nyugalmazott szerzetestanárt, akiről egy egyházi vizsgálat megállapította, hogy az 1990-es években gimnazista fiúkat zaklatott. Tettei a vizsgálóbizottság szerint kimerítették a bántalmazás bűncselekmény fogalmát. A győri bencés közösség tagjai bocsánatot kérnek a sértettektől és mindenkitől, akinek fájdalmat okozott az ügy.

A Vatikánt is bevonták

Az évtizedekkel korábbi gyermekbántalmazási ügyek kivizsgálásába a Vatikánt is bevonták és bár a konkrét cselekmények büntethetősége elévült, az egyházi bíróság alapos eljárást folytatott, az illető szerzetest súlyos szankciók érték.

Fiatalkorúakat zaklattak

A bencések tájékoztatása szerint 2018 májusában Hortobágyi T. Cirill, a bencés rend főapátja több bejelentést is kapott arról, hogy a 1990-es évek közepén a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban fiatalkorú sérelmére az egyik szerzetestanár zaklatást, sorozatos érzelmi, hatalmi és abúzust követett el. A Szemlélek azt írja, hogy erről az ügyben érintett Szent Mór Bencés Perjelség adott tájékoztatást.

Kiderült az igazság

Az egyházi elöljáró még abban a hónapban vizsgálóbizottságot állított fel. Az általuk meghallgatott vallomások arról tanúskodtak, hogy az akkor még állandó bentlakásos rendszerben működő fiúgimnáziumban több fiatalkorú sérelmére elkövetett zaklatások bűncselekményei valósultak meg.

Ugyanazt a bántalmazót nevezték meg

A meghallgatott áldozatok minden esetben ugyanazt a bántalmazót nevezték meg. Az áldozatok mellett a tanúk meghallgatása is alátámasztotta a bejelentések valóságtartalmát.

Elutasította a vádakat

Noha az ekkor már nyugállományban lévő szerzetestanár elutasította az ellene felhozott vádakat, Sárai-Szabó Kelemen perjel, a szerzetes elöljárója az előzetes vizsgálat vádjainak súlyossága és megalapozottsága miatt eltiltotta őt a szolgálat gyakorlásától, és egy olyan távolabbi, ideiglenes tartózkodási helyet jelölt ki számára, amely a bűnismétlés lehetőségét megakadályozta. A bencések által készített összefoglaló dokumentumot a főapát megküldte a Hittani Kongregációnak, amely az egyházi büntetőeljárás lefolytatására Magyarországot jelölte ki.

Kizárták a bencés rendből

Ennek értelmében a Győri Egyházmegyei Bíróság meghozta ítéletét: a bencés rendből való kizárást és az egyházi szolgálatból való elbocsátást. A döntés annak teljességében 2023 áprilisában lett jogerős. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció