A baleset részleteiről egyelőre semmit sem tudni, így azt sem, hogy az átjáróban, vagy nyílt pályán történt-e. Az eset csak tovább rontja azt a statisztikát, amely szerint Magyarország második a vasúton bekövetkezett halálos balesetek tekintetében.

Itt történt a borzalmas eset

Halálra gázolt egy embert a Szolnokról Kecskemétre tartó vonat Nagykőrösnél péntek este – közölte a Mávinformra hivatkozva az MTI. Az utasokat vonatpótló buszok viszik Nagykőrös és Kecskemét között. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pótlóbusszal kell utazni

A Volánbusz menetrend szerinti járatain Cegléd és Kecskemét között visszavonásig elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket. A Budapest-Cegléd-Szeged vonalon késnek a szerelvények. Azt nem közölték, hogy vasúti átjáróban, vagy a nyílt pályán történt a tragédia.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rettenetes statisztika

Az eset tovább csak tovább rontja azt a szomorú statisztikát, amely szerint Magyarország második a halálos vasúti balesetek tekintetében az EU-ban a 2021-es adatok szerint. Csak Szlovákia előz meg minket, Lengyelország a harmadik, holott a tragédiák zömeg megakadályozható lenne – számoltunk be róla korábban.

Borzasztó esetek sokasága

2021 februárjában halálra gázolt egy idős asszonyt egy vonat Kecskeméten. Ugyanabban az évben, áprilisban a betört ablakon keresztül menekültek az utasok egy kisiklott szerelvényből Újfehértónál, amikor egy traktorral ütközött a személyvonatuk, a traktoros a helyszínen meghalt.

Sokan veszítették életüket

Néhány hónappal később egy jegyespár lelte halálát Debrecenben, amikor autójukkal egy érkező vonatnak csapódtak. Egy autós és a tilos jelzés ellenére hajtott be az átjáróba Csengelénél, jött a vonat, nem élte túl. Ez csak néhány példa 2021-ből.

Mindez uniós szinten is kimagasló

Ebben az évben összesen 86 baleset történt vasúti átjáróban: 16 halállal végződött. Az Eurostat uniós összesítése szerint Magyarországon történt a második legtöbb halálos vasúti baleset 2021-ben egymillió lakosra vetítve.

Csökkenő tendencia

Miközben a számok alapján a keleti tagállamokban egyre több a vasúti tragédia, addig az Unióban az elmúlt 10 évben csökkenés figyelhető meg, míg 2010-ben 1245-en vesztették életüket ilyen balesetekben, addig 2021-re ez 45 százalékkal csökkent.

Ez áll a háttérben

A kutatás szerint Magyarországon az öngyilkosok növekvő száma és a közlekedési szabályszegések miatt történik ennyi vasúti baleset. A MÁV statisztikája alapján a tavalyi év még tragikusabban alakult.

2022 még ennél is borzasztóbb

„Összesen kilencven vasúti közúti út átjárós baleset történt, ez néggyel több, mint az előző évben összesen, de ami igazán figyelemre méltó, szomorú statisztika, hogy 34-en hunytak el ilyen baleset következtében, kétszer annyian, mint 2021-ben” – nyilatkozta Biber Anett, a MÁV szóvivője.

Sokan óvatlanok

A vasúttársaságnál azt mondják, a sofőrök figyelmetlensége és a rohanás okozza a legtöbb tragédiát, például nem lassítanak és néznek szét a fényjelző és sorompó nélküli átjáróknál, vagy a piros ellenére át akarnak menni a kereszteződésen.

Mint ha nem is lenne piros a fénysorompó

Némiképp magyarázatot kaphatunk a sok tragédia okára, ha megnézzük azt a videót, amelyről ugyancsak beszámoltunk. A felvétel szerint a főváros egyik vasúti átjárójában legalább kilenc autós haladt át a tilos jelzés ellenére a síneken. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Pixabay-illusztráció.)