Sokan a síneken dobják el maguktól életüket, de a figyelmetlenség és a rohanás is közrejátszik, ugyanis ignorálják a fénysorompó tilos jelzését. A 2022-es számok még elkeserítőbbek.

Rettenetes statisztika

2021-ben Magyarországon volt a második legtöbb halálos vasúti baleset az unióban – állapította meg az Eurostat. Csak Szlovákia előz meg minket, Lengyelország a harmadik – hangzott el az RTL híradójában. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Borzasztó esetek sokasága

2021 februárjában halálra gázolt egy idős asszonyt egy vonat Kecskeméten. Ugyanabban az évben, áprilisban a betört ablakon keresztül menekültek az utasok egy kisiklott szerelvényből Újfehértónál, amikor egy traktorral ütközött a személyvonatuk, a traktoros a helyszínen meghalt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sokan veszítették életüket

Néhány hónappal később egy jegyespár lelte halálát Debrecenben, amikor autójukkal egy érkező vonatnak csapódtak. Egy autós és a tilos jelzés ellenére hajtott be az átjáróba Csengelénél, jött a vonat, nem élte túl. Ez csak néhány példa 2021-ből.

Mindez uniós szinten is kimagasló

Ebben az évben összesen 86 baleset történt vasúti átjáróban: 16 halállal végződött. Az Eurostat uniós összesítése szerint Magyarországon történt a második legtöbb halálos vasúti baleset 2021-ben egymillió lakosra vetítve.

Csökkenő tendencia

Miközben a számok alapján a keleti tagállamokban egyre több a vasúti tragédia, addig az Unióban az elmúlt 10 évben csökkenés figyelhető meg, míg 2010-ben 1245-en vesztették életüket ilyen balesetekben, addig 2021-re ez 45 százalékkal csökkent.

Ez áll a háttérben

A kutatás szerint Magyarországon az öngyilkosok növekvő száma és a közlekedési szabályszegések miatt történik ennyi vasúti baleset. A MÁV statisztikája alapján a tavalyi év még tragikusabban alakult.

2022 még ennél is borzasztóbb

„Összesen kilencven vasúti közúti út átjárós baleset történt, ez néggyel több, mint az előző évben összesen, de ami igazán figyelemre méltó, szomorú statisztika, hogy 34-en hunytak el ilyen baleset következtében, kétszer annyian, mint 2021-ben” – nyilatkozta Biber Anett, a MÁV szóvivője.

Sokan óvatlanok

A vasúttársaságnál azt mondják, a sofőrök figyelmetlensége és a rohanás okozza a legtöbb tragédiát, például nem lassítanak és néznek szét a fényjelző és sorompó nélküli átjáróknál, vagy a piros ellenére át akarnak menni a kereszteződésen. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor.)