Másodfokon is börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki egy budapesti iskola igazgatóhelyetteseként szexuálisan közeledett a diákjai felé. A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint 4 év és 3 hónap börtön, valamint 5 év közügyektől való eltiltás lehet a pedagógus büntetése.

Saját diákjait használta ki

A bíróság szerdai közleménye szerint Sz. Szilveszter 2012 júniusától egészen 2017 januárjáig olyan bizalmi kapcsolatot épített ki a diákjaival, mely során arra törekedett, hogy a kiskorú fiúkkal szexuális kapcsolatot létesítsen. A férfi a célja elérése érdekében szexuális tartalmú üzeneteket küldött a tanulóknak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fővárosi gimnáziumban tanított

Mint kiderült, az igazgatóhelyettes egy budapesti gimnáziumban tanított, és a hivatalából adódó tekintélyét arra használta fel, hogy a gimnáziumban, valamint a futballakadémián tanuló kiskorú fiúkkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Így zajlott a férfi 2018-as, októberi tárgyalása

Sz. Szilveszter 2018 októberében egy sötét bőrdzsekiben, mosolyogva érkezett a tárgyalóterembe a IV. és XV. kerületi bíróságon, miután több diák is vallomásban állította, hogy az igazgatóhelyettes zaklatta őket. Amíg a férfi a folyosón várakozott a meghallgatására, az előtérben beszélgetett egy volt diákjával, Benjaminnal és az ügyvédével – írja a 24.hu.

Először egy nőt hallgattak meg

A 2018-as tárgyaláson elsőként egy a futballakadémián hírszerkesztőként dolgozó nőt hallgattak ki tanúként. Az újságíró elmondta, hogy nekik már 2016 nyarán jelezte egy fiú, Dániel, hogy szexuális tartalmú üzeneteket küldözget neki a tanár. Azonban a fiú nem kívánt a tanárával semmit sem csinálni, ezért közölte vele, hogy nem meleg és még pénzért sem menne bele a dologba, mire a tanár azt válaszolta neki: “Megsértődnék, ha fizetnem kellene érte. Annál jobb”.

Ezt mondta az egyik fiú a vallomásában

Az egyik fiú, Patrik azt állította a 2018-as vallomásában, hogy a férfi behívta őt a igazgatóhelyettesi irodába, ahol arra kérte, hadd elégítse ki őt orálisan. A fiú ezt visszautasította.

Tanulmányúton is zaklatta

A diák a vallomásában azt is kifejti, hogy az igazgatóhelyettes ezután sem állt le, és egy tanulmányi kiránduláson is zaklatni kezdte. A férfi fogdosni kezdte a fiú combját, és még a nemi szervéhez is hozzá akart nyúlni. A fiú elmondása szerint nem látott ekkor kiutat, és beleegyezett abba, hogy a tanár orálisan kielégítse, azzal a feltétellel, ha utána békén hagyja. Sz. Szilveszter belement az alkuba, de a fiú szerint a tanár ezek után is közeledett felé – írja a híroldal.

Tagadja a fiú állításait

Az igazgatóhelyettes végig tagadta, hogy orálisan kielégítette volna a fiút. A férfi azt mondta a híroldalnak, egyik diákjával sem volt soha sem szexuális kapcsolata. Ugyanakkor egy másik diák pedig azt állítja, hogy a tanár poénos üzenetekkel közeledett felé, de ezeket az üzeneteket később kitöröltette vele a vádlott.

Fordulatot vett az ügy

A tárgyalás szünete után jött a fordulat, ugyanis kiderült, hogy Sz. Szilveszternek nemcsak négy fiúhoz lehetett köze, hanem egy ötödikhez is. K. Norbert tanú elmondta, hogy német magánórákra járt az igazgatóhelyetteshez, és itt ismerkedett meg a későbbi jó barátjával, K. Péterrel is.

Ez állt K. Norbert vallomásában

“Péter egy évvel az érettségi után kiköltözött Svájcba a barátnőjéhez. Miután szakítottak, hazaköltözött. Az egyik alkalommal elmentünk bulizni, de csak sírt és nem volt kezdve bulizni. Az alkohol hatására előjöttek azok a dolgok, amik bántották. Azt mondta, hogy elege van, fáradt és sok ez neki. Először azt hittem, hogy a sulival van valami gond, de kiderült, hogy Sz. Szilveszterrel való kapcsolata nehezíti meg az életét. Azt mondta, hogy lefeküdtek egymással. Volt benne sz..ás, csókolózás, de anális közösülés is” – idézi a 24.hu a fiú vallomását.

Teljesen tönkrement a fiú

K. Norbert azt is elmesélte, hogy az eset után többször is előfordult, hogy barátjával mentek valahova, de csak azt látta rajta, hogy könnyes a szeme. Ennek az oka a tanárral való kapcsolata volt. A fiú szerint akkor lett vége a kapcsolatuknak, amikor Péter egy idő után már nem vette fel a telefont a tanárának.

Sz. Szilveszter ezt is tagadja

A fiú szavaival szemben az igazgatóhelyettes azt állította a tárgyaláson, hogy soha sem tanította a fiút németül, sőt még a barátját sem. “K. Norberttel úgy ismerkedtem meg, hogy escortszolgáltatáson keresztül megrendeltem. A barátja, K. Péter szintén pénzért szexelt férfiakkal. Ő is meleg oldalon hirdette a szolgáltatásait” – mondta a tanár.

Megszüntették a tanárral szemben az egyik eljárást

2021. január 20-án a másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, ugyanis az egyik sértettel annak nagykorúsága után követett el folytatólagos szexuális kényszerítést az igazgatóhelyettes. A döntés miatt a vádlottal szemben indult eljárást is megszüntették.

Nem tett magánindítványt

Mivel a diák a szexuális kényszerítés elkövetésekor már nagykorú volt, ezért neki a jogszabály alapján nyitva álló határidőben kellett volna magánindítványt tennie ahhoz, hogy a tanára ellen eljárás induljon az ügyben. Miután a diák sem a határidő alatt, sem az eljárás során nem tett magánindítványt, ezért azt már nem lehet pótolni.

Minden nevelési tevékenységtől eltiltották

A bíróság a férfi ügyében első fokon hozott egy olyan döntést is, miszerint a férfit öt évre el kell tiltani a nevelési tevékenységektől. Ugyanakkor ezt a végzést a Fővárosi Törvényszék január 20-án módosította, és így az öt év helyett végleges eltiltást szabtak ki a férfira, aki ennek értelmében soha többé nem foglalkozhat 18 év alatti emberek nevelésével, felügyeletével és gondozásával.

Volt egy 18 év alatti diák is

A bíróság a négyrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette közül egyrendbelit elkönyvelt 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés bűntettének. A minősítés a vallomás, illetve a szakértői vélemény alapján volt megállapítható.

Enyhítésért fellebbeztek

A végzés még nem végleges, mivel a vádlott és védője az egyik cselekmény megszüntetésére való figyelemmel enyhítésért fellebbezett. Emiatt az igazgatóhelyettes eljárása harmadfokon folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán.

Ez lesz a férfi büntetése

Ha harmadfokon nem hagyják helyben a védő indítványát, akkor a kiskorúakhoz szexuálisan közelítő igazgatóhelyettes 4 év 3 hónap börtönbüntetést, 5 év közügyektől való eltiltást, valamint végleges eltiltást kaphat a gyerekneveléstől. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Rendőrautó – Forrás: BudaPestkörnyéke