Kimondták bűnösségüket azoknak a férfiaknak, akik jól szervezetten kereskedtek adózatlan dohányárukkal. A bűnszövetség a szállítmányaik egy részét az Egyesült Királyságba csempészte, és a cselekményükkel pedig mintegy 82 millió forintnyi kárt okozott a költségvetésnek.

Dohánybizniszben utaztak

Két egyesített vádiratban vizsgálja a Fővárosi Főügyészség a dohánycsempészek bűnét. Amint azt a vádirat megállapítja, három férfi, 60, 62 és 38 évesek, 2014 áprilisáig tisztázatlan körülmények között jövedéki adózás alól elvont dohányárut szereztek meg és kezdtek el tárolni, és tették mindezt feladatmegosztásos alapon, jól szervezetten. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egyesült Királyságba csempésztek

A csempészek az adózatlan dohány egy részét más szállítmánynak álcázva az Egyesült Királyságba vitték, hogy ott tovább értékesítsék.

Két új ember is csatlakozott a bűnös trióhoz

A csempészekhez az utolsó hónapban csatlakozott az egyik vádlott 60 éves testvére, valamint egy másik, 47 éves férfi is, aki csak az elfogás előtti, utolsó jelentős értékű szállításban vett részt. A bűnszövetség összesen 82 millió forint értékű árut szerzett meg.

Októberben egy pesti garázsban csaptak le egy drogcsempészre

Megszületett a vád

A Fővárosi Főügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat az öt dohánycsempész ellen. Ugyanakkor a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség módosította a bűntettet, így a férfiak cselekményének minősítését immáron különösen nagy értékre, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntettére módosították.

Kimondták a csempészek bűnösségét

A Fővárosi Törvényszék a váddal egyetértve bűnösnek mondta ki a férfiak dohánykereskedelmét. Ezt követően a bíróság ismertette, hogy az öt férfi milyen büntetésben részesül.

Ennyit kaptak

Az elkövetők közül négyen 2 és fél évtől 3 évig terjedő, letöltendő börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást kaptak, míg a beismerő vallomást tevő 47 éves férfi 2 év börtönbüntetést kapott, amelyet a bíróság 3 évre felfüggesztett. Ezenfelül az összes vádlottnak ki kell fizetnie 100 ezertől 500 ezer forintig terjedő pénzbüntetést is.

Ez is érdekelhet

Fellebbeztek az ítélet ellen

Az ügynek még nincs vége, ugyanis az ügyészség a négy vádlottra súlyosabb büntetést kért, a felfüggesztettre ítélt férfival kapcsolatban pedig három nap gondolkodási időt tart fent. Az ügyészség mellett több vádlott és védő is fellebbezett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Rendőrautó – Forrás: BudaPestkörnyéke