Bűnszövetségben elkövetett rablással vádolja az ügyészség azokat a tizenéves fiatalokat, akik tizenegy embert raboltak ki útonállók módjára a 2019-es év végén. Az elkövetéskor 14 és 16 év közötti fiúk közül négyre letöltendőt, egyre pedig felfüggesztett börtönt kért a vádhatóság, a rendőrség elfogásról készült videóját a cikk végén mutatjuk.

Útonállóként raboltak

A vádirat szerint a banda tagjai közül az egyik 14 éves és 16 éves fiú 2019 augusztusában ismerkedett meg egymással, és a bűnözés hamar szorosabbra is fűzte a viszonyukat, mert kitalálták, hogy gáz-riasztó- és légfegyverekkel zsiványok módjára, arcukat eltakarva fognak rabolni. A rablásba később bevontak további három fiatalkorút is, akik szintén 14 és 16 év között voltak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Újbudán követték el a rablásokat

Fegyverrel követelték a pénzt

A fiatalkorú bűnözők 2019 novemberében és decemberében különböző felállásokban követtek el rablásokat Újbudán, összesen 11 embert – köztük kiskorúakat is – kifosztottak, vagy próbáltak kifosztani. Az egyébként rendezett családi háttérrel rendelkező, iskolás elkövetők elsősorban pénzt és telefont akartak szerezni a fegyveres fenyegetésekkel.

Eltakarták az arcukat

A rablásoknál a bandatagok az arcukat maszkkal, sállal és kapucnival takarták el, egy idő után pedig még gumikesztyűt is használtak. Volt olyan is, hogy a rablók kő-papír-ollóval döntötték el, ki fogja leszólítani a következő áldozatot.

Rablás közben fogták el őket

A bandatagok közül az egyik 14 éves fiú és 16 éves társa 2019. december 11-én a Minerva utcában akart késsel és gáz-riasztó fegyverrel kirabolni egy férfit, akinek azonban sikerült elmenekülni a fiatalok elől. Ezt követően a két tinédzser az áldozatuk után futott, sőt az egyikük még egy lövést is leadott a férfi irányába. Szerencsére a menekülő férfinak nem esett baja.

Meghallották a lövést

A közelben lévő budapesti rendőrök meghallották a lövést, és azonnal a fiúk nyomába eredtek. Ezt követően el is fogták a két fiatalkorú rablót, az egyiküknél pedig a gázpisztolyt is megtalálták.

Bevitték őket az őrsre

Ezek után a rendőrök bevitték a két fiatalt a rendőrségre, ahol a fiúk elmondták, korábban is követtek el rablásokat, 2019. november 7. és december 11. között és volt még három társuk is. A támadásokat mindig más-más formációban végezték, egyedül az egyik 14 éves fiú volt az, aki minden rablásban részt vett.

Iskolás gyerekek voltak

A nyomozás során kiderítették a rendőrök, hogy az öt fiatal közül ketten általános iskolába, egy fiú középiskolába, ketten pedig gimnáziumba jártak. A gimnazisták közül az egyik elkövető egy egyházi iskola tanulója volt. Ennél már csak az a lesújtóbb, hogy a fiúk kivétel nélkül rendezett körülmények között élnek, szüleik dolgoznak, sőt az egyikük édesapja sebészként dolgozik az egyik fővárosi kórházban.

Ez vár rájuk

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás, illetve rablás kísérlete miatt emelt vádat a fiúk ellen. Négyükkel szemben letöltendő, ötödik társukkal szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést indítványoztak a Budai Központi Kerületi Bíróság felé. Négy fiatalkorú rabló jelenleg is bűnügyi felügyelet alatt áll.

Így fogták el a fiúkat a rendőrök

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Részlet a rendőrségi videóból – Forrás: Police.hu