Az engedély nélküli hulladéklerakás kérdése egyre nagyobb jelentőséget kap a büntetőjogban, egyre több nyomozás és rendőri intézkedés történik, ahogy a környezetszennyezés is egyre nagyobb méreteket ölt. Az alábbi cikket Dr. Bátki Pál büntetőügyekben jártas ügyvéd, a Kékvillogó.hu szakértője írta.

Huladék nem megfelelő helyen

Az engedély nélküli hulladéklerakást a büntetőjog nyelvén úgy nevezik, hogy “hulladékgazdálkodás rendjének megsértése.” Ennek egyik fajtája az, ha valaki nem engedélyezett helyen veszélyes (például az emberi egészségre vagy a környezetre veszélyes) hulladékot helyez el. Ha nem veszélyes hulladékról van szó az is bűncselekmény lehet ha ha az jelentős mennyiségű (azaz meghaladja az 1000 kg-ot vagy a 10 köbmétert). A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Börtön járhat a szemétért

Sokan ilyenkor az út mentén vagy az erdő szélén elhelyezett nagy halom gumiabroncsra vagy építési törmelékre gondolnak. De lehet hogy kevesen tudják azt, hogy ugyanúgy bűncselekményt valósít meg, ha ha a szemetet a saját telkén tárolja valaki. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy az ilyenért akár börtönbe is lehet kerülni.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

2 év börtön a hulladék miatt

A Kaposvári Törvényszék például 2021-ben 2 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélt egy 32 éves férfit hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A bíróság ugyanis azt állapította meg, hogy a korábban már hasonló bűncselekmény miatt elítélt vádlott ingatlanán nagyobb mennyiségű – 600-700 kilogrammnyi – hulladékot tárolt, melynek egy része veszélyes hulladéknak minősült. A környezetvédelmi hatóság által kibocsátott hulladékgazdálkodási engedéllyel nem rendelkezett.

Gödörbe temetett hulladék

A Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatala a lefolytatott vizsgálatot követően kötelezte a vádlottat a hulladékok jogszabály szerinti kezelésére, azonban ő egy 5 x 3 méter alapterületű, 2 méter mélységű gödröt ásatott és a hulladékokat abba temette bele.

Közérdekű munka

A Tatai Járásbíróság 2023-ban  enyébb ítéletet hozott egy másik ügyben. Itt a megállapított tényállás szerint a vádlottak a másodrendű vádlott tulajdonában lévő ház udvarán 2019. és 2021. március 21. között 30-40 m3 hulladékot, így papírt, kartont, műanyag csomagolási hulladékot, autóbontásból származó hulladékot, bontott hűtőgépek dobozait, építési törmeléket, hullámpalát, valamint háztartási hulladékot helyeztek el hatósági engedély nélkül és azt ott tárolták. A Tatai Járásbíróság az elsőrendű vádlottal szemben 200 óra fizikai jellegű közérdekű munkát, a másodrendű vádlottal szemben 140 óra fizikai jellegű közérdekű munkát szabott ki.

Felfüggesztett szabadságvesztés

Szintén egy 2023-as friss ügyben a Gyulai Járási Ügyészség vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 58 éves büntetett előéletű és egy 34 éves büntetlen előéletű gyulai férfival, apával és fiával szemben, akik egy gyulai zártkertben engedély nélkül igen nagy mennyiségű rákkeltő veszélyes hulladékot halmoztak fel. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A Btk erre vonatkozó rendelkezései

Látható, hogy a büntető hatóságok – helyesen – nem veszik félvállról az ilyen jellegű bűncselekményeket. És akkor még nem beszéltünk a tetemes közigazgatási bíróságokról amit a kormányhivatalok, mint hulladékgazdálkodási hatóságok is kiszabhatnak akkor is ha nem veszélyes vagy jelentős mennyiségű, tehát bűncselekményt megvalósító esetről van szó. Ha szeretné ismerni a hulladékkal kapcsolatos büntetőjogi rendelkezéseket, akkor itt olvashat róluk részletesen.

Hatalmas szemétdomb a pátyi lakóparkban

A budai agglomerációban, Pátyon évekkel ezelőtt épült egy lakópark a Liget utcánál. Az épületek elkészültek, sokan már rég beköltöztek. Vélhetően a lakóparkot fejlesztő cég óriási mennyiségű szemetet, sittet, építési hulladékot tárol közvetlenül az új ingatlanok szomszédságában. Nemrég az egyik helyi közösségi oldalon arról írtak, hogy a környéken egyre több patkányt lehet látni. Jogi szakértőnk szerint a szemétdomb területének tulajdonosa komoly bűntetést kaphat, ha ügyet csinálnak a felelőtlenségéből.

Dr. Bátki Pál

Tapasztalt ügyvéd

Ügyvédként számtalan TV-műsorban nyilatkozott büntetőjogi kérdésekről. Több, mint 18 éve van a büntető ügyvédi pályán, sok mindent látott, az ország egyik legtapasztaltabb büntetőjogi ügyvédje. A hozzá fordulóknak segít a büntetőeljárás rendőrségi és ügyészi szakaszában, valamint a bíróságon. Ügyvédi honlapján többszáz bejegyzést olvashatsz büntetetőjogi témában.

Kiemelt kép: Szemétdomb Páty belterületén egy magánterületen – Fotó: Kékvillogó.hu