A megfelelő szoftvereszközök megválasztása az egyik legfontosabb feladat, szinte mindegy mi a tevékenység. A bérraktározás pedig kiváltképp olyan feladat, amit nem lehet megfelelő raktár szoftver nélkül minőségi módon végezni. Olyan raktár programot válasszunk erre a speciális feladatra, mit kifejezetten erre a célra fejlesztettek.

1. Minden funkciót tartalmaz, amire szüksége van?

Milyen gyakran merül fel a „jó lenne ha tudná” érzés? A készletkezelő program fejlesztője nyitott a fejlesztésre? Ha valamelyik partnere előállna valami speciális raktározási adminisztrációs feladattal, ki tudná szolgálni? Mindenképpen tudnia kell a raktárközi mozgásokat, fuvarokmány generálást, FIFO/LIFO kezelést, komissiózást, statisztikákat, raktárhelyeket és LOT számokat kezelnie. Mint logisztikai rendszer, nem baj ha van benne szállítólevél generálás, és esetleg valami szállítmányozás modul. A leltár funkció persze alap egy raktárkezelő szoftver esetében.

2. Van hozzá hatékony támogatás?

Semmit sem ér egy raktárkezelő program, ha elakadnak a kollégák, és nincs kihez fordulni segítségért. Emiatt nem választanak a rutinosabbak ingyenes raktár programot. A legszebb, ha van hozzá telefonos ügyfélszolgálat is, bár nagyon sok szolgáltató – költségmegtakarítás okán – csak e-mailes (ne adj’ Isten csak fórumos) támogatást nyújt. Nagyon hasznos tud lenni, ha oktatást és/vagy helyszíni betanítást is vállal a raktár program mellé a szolgáltató.

3. Mennyi az induló költsége (a szoftver árán túl beleértve az infrastruktúra költségeit is)?

A frissítésekért általában fizetni kell valahogy ha elvárjuk, hogy a hibákat javítsák, és fejlődjön a világgal a raktárkezelő rendszerünk. Egy egyszeri díjért nem várható el a világ végén túl biztosított frissítés. Ha saját infrastruktúrát (értsd: szervert) kell a raktár program miatt üzemeltetni, az egy nagyon drága módja az üzemeltetésnek. Karbantartás, biztonsági mentés, villany fogyasztás, avulás, stb.

4. Mennyire személyre szabható?

Az élet elénk sodorhat olyan ügyfelet, akinek van valami speciális, egyedi kérése a raktározással kapcsolatban. Nem árt, ha a készletkezelő program fejlesztője nem zárkózik el az egyedi fejlesztések elől. Ne pazaroljuk a figyelmünket olyan funkciókra, amelyek egy bérraktározási rendszerhez teljesen feleslegesek.

5. Köthető hozzá valamilyen számlázó rendszer?

Sok raktárkezelő programhoz tartozik valamiféle kapcsolat számlázó rendszerekhez, és bizony nagyban könnyíti a munkát, ha nem kell adatmigrációval tölteni az időt akár havonta többször is. Az sem baj, ha raktározási volumen szerint tud számlázáshoz statisztikát generálni.

A fenti lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült, hiszen a saját igényeit mindenkinek saját magának kell ismernie. Számtalan raktárkezelő program elérhető már, de érdemes alaposabban összehasonlítani, és azt választani amit kifejezetten bérraktározáshoz ajánl a készítője. A szigorú követelményeknek legjobban a felhő alapú raktár programok felelhetnek meg, amit csekély havidíjért „bérelhetünk”, mint sok más terméket vagy szolgáltatást.

Támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyen cikket a forgalmasabb napokon már Magyarország TOP20 legolvasottabb hírportálja között szereplő Kékvillogó.hu portálon, akkor kattintson ide!