Kettős házasság miatt egy évre felfüggesztette az eljárást az ügyészség azzal a nővel szemben, aki 2015-ben Írországban megházasodott, de 2018-ban ismét hozzáment egy férfihez egy Kecskemét környéki községben. Mivel a nő úgy házasodott újból, hogy az előző házasságát nem bontották fel, ezért a Büntető Törvénykönyv szerint a kettős házasság bűntettét követte el.

Külföldön házasodott meg

Az ügyészség szerint a nő 2015-ben Írországban összeházasodott egy pakisztáni férfival, akivel azonban egy évvel később megszűnt a kapcsolata, és így a nő visszaköltözött Magyarországra. A házasságot ugyanakkor nem bontották fel, és a nő még csak nem is anyakönyveztette itthon a külföldi házasságkötést. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Anyakönyvezték

Az írországi férj jogi képviselőjének a kérelmére 2021 januárjában itthon is anyakönyvezték a házasságukat. Ennek során derült ki, hogy a korábbi, írországi házasság felbontása nélkül a nő 2018 júliusában újból házasságot kötött: ezúttal egy magyar férfihoz ment hozzá egy Kecskemét környéki községben.

Bűnt követett el

Az ügyészség idézi a Büntető Törvénykönyv idevonatkozó szabályát, miszerint kettős házasság bűntettét követi el az, aki a házasságának a fennállása alatt újabb házasságot köt. Ez pedig bűncselekmény, amit a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthat.

Felfüggesztik az eljárást

A büntetőeljárási törvény szerint a vádhatóság próbaidőre felfüggesztheti az eljárást, ha attól az elkövető magatartása kedvező változása várható. Ehhez feltétel az is, hogy az adott bűncselekmény büntetési tétele háromévi, illetve ötévi szabadságvesztésnél ne legyen súlyosabb.

Beismerte a bűncselekményt

Mivel a tárgyalások során a büntetlen előéletű nő beismerte a tettét, ezért vele szemben elegendő egy évnyi próbaidőre felfüggeszteni az eljárást. Amennyiben a próbaidő eredményesen telik el, az ügyészség megszünteti az eljárást.

Érvénytelen a házasság

Az ügyészség megállapította azt is, hogy az írországi házasság ideje alatt megkötött, kecskeméti házasság érvénytelen, ezért benyújtott egy keresetet az illetékes bírósághoz, hogy érvénytelenítsék a 2018. júliusi házasságkötést.

Öcsödön a járvány kellős közepén lagziztak

A járvány legsúlyosabb időszakában, maszkok és óvintézkedések nélkül, a megengedett létszámot jócskán túllépve egy fiatal pár egybekelését ünnepelték a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, Öcsödön, egy kocsmában. A februárban megrendezett esküvő miatt a rendőröknek kellett intézkedniük, akik végül egy ember ellen szabálysértési eljárást indítottak, míg 23 vendéget figyelmeztetésben részesítettek.

Dübörgött a zene

A szabálytalan esküvő a helyieknek tűnt fel, ugyanis a kocsmából már reggel hallani lehetett a hangos zenét, a vendégek pedig jól láthatóan semmibe vették a járványügyi szabályokat. Többen is betelefonáltak a rendőrségre, azonban az egyenruhások csak órákkal később érkeztek ki a helyszínre.

Megszegték az óvintézkedéseket

A kiérkező rendőrök a saját szemükkel láthatták, hogy a lagzi résztvevői közül szinte senkin sem volt a maszk, és a megengedett létszámot sem tartották be. A rendőri fellépés során a magánrendezvényt beszüntették, a védelmi intézkedések megszegése miatt pedig egy vendég ellen szabálysértési eljárást kezdeményeztek, másik 23 fő esetében csak figyelmeztettek. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay