A hónap elején tartott sebességmérési akció ideje alatt 106 gyorshajtóról készített felvételt a traffipax Óbudán.

Óbudán mértek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 3. Kerületi Rendőrkapitánysága 2022. február 1-jén két helyszínen mérte az autósok sebességét a kerületben. Az ellenőrzés hat órán keresztül zajlott és összesen 106 gyorshajtóról készített felvételt a traffipax. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Bírságra számíthatnak

A sebességhatárt túllépő sofőrök közigazgatási bírságra számíthatnak, írja honlapján a rendőrség.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kiemelt figyelem

A Budapesti Rendőr-főkapitányság továbbra is kiemelt figyelmet fordít a közlekedés biztonságára, azon belül is az egyik legfőbb baleseti veszélyforrásra, a gyorshajtások visszaszorítására. Ennek érdekében továbbra is lesznek sebességmérések.

Legfőbb ok a gyorshajtás

A baleseti okok lényegében ugyanazok, mint már évek óta és az arányuk sem tér el lényegesen a korábbiaktól. A balesetek 31%-át az elsődleges adatok szerint a sebesség helytelen megválasztása okozza, ami magában foglalja az abszolút és a relatív gyorshajtást is.

Elsőbbség meg nem adása

Minden negyedik baleset az elsőbbség meg nem adása miatt történt, az összes eset 17%-a pedig a kanyarodás szabályainak megsértése miatt. A negyedik fő baleseti ok a nem megfelelő követési távolságtartás: az összes baleset 9%-a emiatt történik a rendőrség adatai szerint.

Legtöbb balesetet a személygépkocsik okozzák

A balesetek kétharmadát (66%) a személygépkocsik vezetői okozták. Minden tizedikért a szabálytalan kerékpárosokat terheli a felelősség.

Kapcsolódó:

Ittas sofőrök

A legtöbb súlyos kimenetelű baleset okozója pedig ittas állapotban volt az elsődleges vizsgálatok szerint,  országos szinten viszont csökkent az ittasan okozott balesetek száma. Az összes sérüléssel végződő eset 8,4%-ában játszott szerepet az alkohol, míg tavaly minden tizedikben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció