Noha pontosan le volt írva, milyen munkákat végezhetnek, ennek ellenére a kotrógéppel sikerült tönkretenniük egy Natura 2000-es védettséget élvező területet. Ráadásul tudták is, hogy jogellenes, amit csinálnak.

Nem kellett börtönbe menniük

Felbújtóként elkövetett természetkárosítás bűntette miatt két év, öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Veszprémi Járásbíróság azt a cégvezetőt, aki még 2018 decembere és 2019 eleje között kikotortatta alkalmazottjával a Balatonakali partján található Natura 2000-es területnek minősülő nádast – derül ki a bíróság közléséből. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindent letaroltak

Noha a konkrétumok nem derülnek ki, de az eset még pár éve, a Veszprém vármegyei település volt kempingjének területén történt. 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolták a fokozottan védett nádast. A kotrógép vezetője szintén két évet kapott, az ő próbaideje két évig tart.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Erre szólt a hivatalos engedély

A bíróság által megállapított tényállás szerint az érintett részen üdülőparkot kívánt létesíteni egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég. A munkákhoz az ingatlanfejlesztő mederkezelői hozzájárulást kért az ingatlanok előtti tómeder tisztításához a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségétől.

Kiadta alvállalkozónak

A hozzájárulást megkapták azzal a kitétellel, hogy a munkavégzés során gondoskodnia kell a nádas védelméről, amelynek kiirtását kifejezetten tiltotta a mederkezelői hozzájárulás. A tényleges munkát azonban nem ez a cég, hanem egy alvállalkozó végezte.

Magasról tettek az előírásokra

Az ingatlanfejlesztő kikötötte, hogy a munkákat kizárólag az engedélyben meghatározott módon és feltételek betartása mellett szabad elvégezni. Utóbbi azonban totálisan hidegen hagyta a most elítélt két férfit és ismeretlenül maradt társukat: a cégvezető utasítására a gépkezelő 2019 év elején a Balaton tómedrét képező, Natura 2000-es területnek minősülő földrészleteken 1,4 hektáron a korábban kiadott engedély kereteit túllépve jogellenesen irtotta a nádast.

Beavatkozás szükséges

A nádirtást markológéppel végezte, a géppel nemcsak a nádat, hanem a náddal együtt az iszapot is kiszedte, és azt a partra halmozta. Az érintett nádas területe a jogellenes irtással több mint a felével csökkent. A nádas élőhelyekben okozott kár rövid időn belül beavatkozás nélkül nem áll vissza eredeti állapotába, ahhoz helyreállítási munkára van szükség.

Nem tudni, mekkora a konkrét kár

A két férfi a nádas kiirtásával és az elvégzett munkákkal az érintett területen olyan mértékben károsították meg az ott élő állatok életközösségét és élőhelyeit, hogy az jelentős kárnak minősül. Arra nem tér ki az ítélet, hogy konkrétan hány állat pusztult el vagy milyen károkat okozott a munka.

Még nem jogerős.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős; másodfokon a Veszprémi Törvényszék hoz majd döntést az ügyben. Az ügyészi tudomásulvétel azért is furcsa, mivel a vádiratban még letöltendő börtönt kértek a cégvezetőre. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön az illegális irtást végző markoló látható, forrás, ügyészség.)