Összesen hat alkalommal kapták el Steve Fullert autólopásért, miközben több száz alkalommal sikeresen elhajtott a kiszemelt járművel. A volt bűnöző számos olyan tippet és kulisszatitkot árult el a sajtónak, amelyek ismeretével megvédhetjük az autónkat. Magyarországon szerencsére évek óta csökken az autólopások száma, de még így is 540 járművet loptak el tavaly. Egy kis odafigyeléssel ezek megelőzhetőek lennének.

Droghasználat

„Azért loptam autókat, mert drogoztam és kellett a pénz” – nyilatkozta Fuller az újságíróknak. A bűnöző tanácsokkal látta el az autósokat. Sok felvetése kézenfekvőnek tűnik, például az, hogy ne hagyjuk az autóban a slusszkulcsot ha jár a motor, mégis több járgányt így kötött el, mert figyelmetlenek voltak a tulajdonosok. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Népszerű modellek

Fuller elmondta, hogy leginkább Hondákat, Toyotákat, valamint az Európában kevésbé ismert Acurákat törte fel. „Ezeket egyszerű volt ellopni. Könnyen és gyorsan lehetett eladni az alkatrészeiket” – tette hozzá. Magyarországon a tolvajok leginkább a Ford, Opel, Suzuki, Volkswagen és a Renault autómárkákat törik fel és viszik el.

Ezért fontos, hol parkolunk

A tolvajok kerülik a nyílt és feltűnő helyeket, valamint figyelmen kívül hagyják azokat az autókat, amelyek közvetlenül a házak előtt vagy az út mellett parkolnak. A sötét és félreeső helyek mellett azonban a parkolóházakban és a teremgarázsokban szúrják ki a potenciális célpontokat, főleg azért, mert ezek csendesek, és messziről lehet hallani, ha valaki közeledik.

Ezek is érdekelhetnek!

Budapest vezeti a listát

Magyarországon Budapesten történik a legtöbb autólopás, tavaly 141 autót loptak el a fővárosból, Pest megyéből 55 autót, míg Bács-Kiskun megyében 17 járművet vittek el tolvajok. Ugyanakkor három megye is található az országban – Békés, Veszprém, és Zala megye – ahol tavaly egyáltalán nem jelentettek autólopást. Ráadásul az ORFK adatai szerint Bács-Kiskun megyében a tolvajok 67 százalékát, Győr-Moson-Sopron megyében pedig az 59 százalékát fogták el a tolvajoknak. Ezzel szemben Budapesten nem ilyen eredményes az elfogási ráta: a tolvajok 23,8 százalékát sikerült kézre keríteni.

A gyorsaság a kulcs

Az autótolvaj azt is elmondta, hogy leginkább a gyorsaságra és a feltűnésmentességre alapoznak, vagyis olyan gyorsan akarnak feltörni egy autót, amennyire lehet, és ezért kerülik a nappali időszakot, a hangos szomszédokat, a riasztórendszereket valamint a kamerákat. Vagyis egy mozgásérzékelővel ellátott riasztó, egy hangos és figyelmes szomszéd, az utcán vagy a házaknál található kamerák elegendőek ahhoz, hogy egy autótolvaj könnyebb zsákmány után nézzen.

A hajnali időpont a legveszélyesebb

„Ez a legjobb időszak, mert csendes, kevesebb a zavaró tényező, és kevesebb ember sétál az utcán” – tette hozzá Fuller az ABCNews híroldalnak. Magyarországon évek óta csökken az autólopások száma: míg 2019-ben 896 járművet vittek el, addig 2020-ban összesen 540 jármű lopása miatt indított eljárást az Országos Rendőr-főkapitányság.

Nem szabad járatni a motort

Az autótolvajok kedvelt módszere, hogy kihasználva a sofőr figyelmetlenségét, például, amíg beparkol a garázsba, és járó motorral bent hagyja a kulcsot az autóban, a tolvaj beül, és már viszi is az autót. Ugyanígy a téli hónapokban, amíg a tulajdonos felmelegíti az autóját, nagy veszélynek teszi ki ha őrizetlenül hagyja. A rendőrség továbbá fokozottan felhívja a figyelmet, hogy a benzinkúton sem szabad járó motorral bent hagyni a slusszkulcsot, amíg a pénztárnál rendezik a tulajok a számlát.

Tartalék kulcs

Fuller elmondta, hogy nagyon sok esetben az autókat ugyan fel kellett törnie, de beindításhoz könnyen ment, mert megtalálta a kulcsot az autóban elrejtve. Nincs jó hely egy autóban arra, hogy a pótkulcsot elrejtsük. Kesztyűtartó, ajtó, pohártartó, középkonzol, egyre megy, a tolvajok mindig megtalálják az elrejtett kulcsot.

Egy centiméter is elég

A legnagyobb hiba, amit egy autótulajdonos elkövethet, ha lehúzva hagyja az ablakot. Akár egyetlen centiméter elegendő, hogy beférjen a tolvaj ujja és feltörje az autót. Egyszerűen addig mozgatják finoman fel és le az ablakot, amíg elég hely nem lesz a karjuknak, ezzel pedig már ki is tudják nyitni az ajtót. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: ABCNews, Autótolvaj – Forrás: PixaBay