Magyar viszonylatban a legnagyobb drogfogást hozták össze a rendőrök nemzetközi együttműködés keretében, a Terrorelhárítási Központ szakszerű segítségével. A rendőrök a TEK munkatársaival 2019. november 5-én rajtaütöttek a 49 éves drogkereskedőn, a nagy értékű, 730 kilogrammos heroinszállítmányt pedig lefoglalták, a Fővárosi Főügyészség pedig életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott az ügyben.

Szabadulása után akart csempészni

A vádirat szerint egy 57 éves, kábítószer miatt már többszörösen büntetett, magyar-török kettős állampolgárságú férfi 2019. áprilisi szabadulása után ismét kábítószer-kereskedelemmel kezdett foglalkozni. A férfi a szabadulása után szinte azonnal kábítószer-szállítmányok Magyarországra történő hozatalát kezdte el szervezni. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Több országon át, ez volt a terv

Az 57 éves férfi rövidesen megismerkedett egy 49 éves, szintén kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó magyar férfival, aki bevállalta, hogy a cége nevében Törökországból, Szlovénián keresztül Magyarországra fog heroint csempészni. A biztos munka érdekében a férfiak beszereztek egy fóliatekercselő gépet és béreltek egy raktárat. A drogot fóliatekercsekben külföldön rejtették el.

730 kilogramm heroin

A 49 éves nagypályás díler a cégével 2019 szeptemberében 730 kilogramm heroint tartalmazó fóliatekercs-szállítmányt rendelt meg, azonban a nagy értékű szállítmányt a szlovén hatóságok felfedezték.

Értesítették a magyar rendőröket

A szlovén rendőrök a hatósági információt az Europolon keresztül átadták a magyar hatóságoknak is, amelyek ezután rögtön nyomozásba is kezdtek. A milliárdos drogszállítmány miatt nemzetközi rendőrségi akció kerekedett.

Lefoglalták, majd tovább engedték a szállítmányt

A szlovén hatóságok a konténerből 661 kilogramm heroint lefoglalt, majd a szállítmányt tovább engedte. A művelet a Fővárosi Főügyészség és a szlovén Koperi Ügyészség együttműködése mellett zajlott, amely az Eurojust (az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége) nemzeti szekcióinak gyors és hatékony segítségével valósult meg.

Felkészülten várták a szállítmányt a magyar rendőrök

Miután a szlovénok tovább engedték a szállítmányt, azt a magyar hatóságok leplezetten ellenőrizni tudták, így a rendőrök pontosan tudták, mikor és hová fog megérkezni az áru. Nem sokkal később meg is érkezett a szállítmány Budapestre, egy 10. kerületi raktárba 2019. november 5-én. Ugyanakkor a milliárdos drog nem kerülhetett feketepiaci forgalomba, ugyanis a magyar rendőrök a Terrorelhárítási Központ professzionális műveleti egységével rajtaütöttek a 49 éves férfin, és lefoglalták a kábítószert.

Jelentős mennyiséggel buktak le

A Fővárosi Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a két férfi ellen – a magyar-török állampolgárral szemben távollétében döntöttek.

Életfogytig is börtönbe kerülhetnek

Mivel a drogkereskedők jelentős mennyiséggel buktak le, a törvény öttől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújthatja a férfiakat. Az ügyészség a török-magyar állampolgárral szemben életfogytig tartó, míg a társával szemben határozott ideig tartó fegyházbüntetést indítványozott. A 49 éves letartóztatásban van.

A rendőrség több videót is közölt a drogkereskedők elfogásáról (az első kettőt csak YouTube-on lehet megnézni)

A másik korhatáros videó

Bilincsben a drogkereskedők

A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Részlet a rendőrségi videóból – Forrás: YouTube