Maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség egy apával és a fiával, mert súlyos munkahelyi baleset történt egy útépítésen a mulasztásuk miatt.

Építőipari cégnél voltak vezető beosztásban

Az apa cégvezető, míg a fia művezető, építésvezetői feladatokat látott el az építési szektorban lévő vállalkozásban, amely egy Somogy megyei útépítésben vett részt. Az ügy sértettjét gépkocsivezetőként foglalkoztatták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem tudta kezelni a gépet

A baleset napján a fiatalabb férfi egy olyan hidraulikus kotrógéppel dolgozott, amelyre gépkezelői jogosítványa nem volt, illetve a munkagép kezelésében jártasággal sem rendelkezett, és erről a cégvezető apa is tudott.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A trélerre akart felállni

A munkanap végén a férfi fel akart állni a munkagéppel a sofőrjük által vezetett trélerre, aki a tréler rámpáján állva segítette, illetve irányította a vádlott felhaladását, mivel a férfi ilyen manővert még nem hajtott végre.

Jelzett a főnökének

Amikor a művezető a munkagéppel felhajtott a tréler platójára, a sofőr észre vette, hogy a rakomány rögzítésére szolgáló eszközök a munkagép tolólapjának útjában vannak, ezért jelzett a főnökének, hogy álljon meg a munkagéppel.

A művezető bepánikolt

A főnöke ekkor leemelte a lábát a gázpedálról, azonban a munkagép tovább haladt, mivel a férfi üdítős flakonja a gázpedál és a kezelő fülke szélvédője közé szorult. A művezető ettől bepánikolt, és szakszerűtlenül próbálta megállásra bírni a munkagépet, melynek során ösztönösen a gémet működtető pedálra lépett, mivel az általa használt más típusú munkagépekben ezen a helyen szokott lenni a fékpedál.

Amputálni kellett az ujját

Ettől azonban a munkagép markolókanala leereszkedett, és odaszorította a dolgozó bal kézfejét a kotrógép tolólapjához. A baleset következtében a sértett egyik ujja olyan súlyosan megsérült, hogy azt amputálni kellett.

Csalásra vette rá az ellenőrt

A cégvezető ezután a munkabaleset kivizsgálásával megbízott egy munkabiztonsági szakembert, akit rávett arra, hogy a baleset előtti időpontra visszadátumozva készítsen munkahelyi kockázatértékelést, amit a vádlott a munkavédelmi eljárás során felhasznált.

A szakember is bajba került

A cégvezető és a munkabiztonsági szakember ellen ezért hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt is vádat emelt az ügyészség.

Felfüggesztett fogházat kértek a férfi ellen

Az ügyészség a kotrógépet kezelő férfivel szemben felfüggesztett fogházat, a cégvezetőre pénzbüntetést kért, míg a munkabiztonsági szakemberrel szemben próbára bocsátás alkalmazására tett indítványt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – a fotó nem a baleset helyszínén készült