Bírósági ítélettel tiltatná el a jövőre nézve az ebtartástól a Pest Vármegyei Főügyészség azt az állatkínzás miatt már elítélt férfit, aki beteg kutyáját az erdő szélén hagyta elpusztulni, további négy kutyáját pedig méltatlan körülmények között tartotta.

Fájdalmai miatt vonyított

A férfi vecsési háza udvarán több kuvasz jellegű kutyát is tartott. 2023 szeptemberében az egyik idősebb kutya beteg lett, fájdalmai miatt rendszeresen vonyított, azonban a férfi nem vitte el orvoshoz. Végül három nap után a szomszédok kihívták az állatvédőket.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kijöttek az állatvédők

Az állatvédők felajánlották, hogy elviszik a beteg állatot az orvoshoz, de a férfi nem egyezett bele, azt mondta, a kutya már meggyógyult. Ezt követően még aznap kivitte a beteg állatot a Felsőpakony határában lévő erdőhöz, ahol a kutyát a sorsára hagyta.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elaltatták a kutyát

A haldokló kutyát egy állatvédő alapítvány önkéntesei megtalálták, majd orvoshoz vitték, azonban mivel krónikus veseelégtelenségben szenvedett, gyógyítani nem lehetett, így elaltatták.

Felelőtlenül tartotta a kutyákat

Az elpusztult kutyán kívül a férfi négy másik kuvasz jellegű kutyát is tartott, amelyek közül két szuka vemhes volt. A nagytestű kutyák egy rendkívül szűk, 110 cm széles és 14 méter hosszú részen voltak leválasztva. A kutyák tartási körülményei nem feleltek meg az állatvédelmi törvényben előírtaknak, olyan szűk helyen éltek, ami a tartásukra alkalmatlan volt. 

Oltatlanok voltak a kutyák

Egyik kutya sem rendelkezett sem oltással, sem chippel, állatorvos nem járt náluk soha. A négy kutya végül állatvédők birtokába és gondozásába került, viszont az egyik eb rossz egészségi állapota miatt közvetlenül a szállítás során elpusztult.

Eltiltanék a kutyatartástól

A fentiek miatt a férfit a Monori Járásbíróság állatkínzás vétsége miatt jogerősen elítélte, azonban azért, hogy a férfinek ne legyen lehetősége újra kutyát tartania, a Pest Vármegyei Főügyészség állatvédelmi keresetet nyújtott be a bíróságra a kutyatartástól való eltiltása iránt. Az ügyészség keresetéről a Budapest Környéki Törvényszék fog dönteni.

Figyelmeztet az ügyészség

„Az állatok gondoskodást, védelmet, szeretet igényelnek, minden embernek felelősséggel kell állatot tartania. Ez nem csak a bántó, kártékony és agresszív cselekedetek elkerülését jelenti, hanem az állatok jólétének a biztosítását is. Ez legalább annyira erkölcsi, mint jogi felelősség. Ha ezzel ellentétesen az állat tartására méltatlan körülmények között, annak szenvedését, akár elpusztulását okozva kerül sor, akkor az elkövető a megbüntetése mellett eltiltható attól, hogy a jövőben állatot tartson” – olvasható a Pest Vármegyei Főügyészség közleményében.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció