A 16 éves Kardos Kírát egy felelőtlen barátja vitte a halálba tavaly áprilisban: a felborult kocsijukból kirepülő tinédzsernek esélye sem volt a túlélésre. Szendlák Alíz képtelen elfogadni, hogy a gyermeke halálát okozó 17 esztendős fiatalembert még bíróság elé sem állítják: a dühös édesanya újabb feljelentést téve harcol az igazáért. Kíra szervei hat ember életét mentették meg.

Szörnyű baleset

A szörnyű balesetről itt, a Kékvillogó oldalán is beszámoltunk, a rendőrség akkori tájékoztatása szerint egy 17 éves szentgotthárdi fiatal személyautóval közlekedett 2023. április 5-én, 20 óra 30 körüli körüli időben a 7454-es számú úton Magyarlak felől Szentgotthárd irányába, amikor haladása során a 9-es kilométerszelvényben letért az útról és a vízelvezető árokba csapódva állt meg autójával.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Árokba csúszott a kocsi hátulja

A gépkocsi, vezetési rutinnal még nem rendelkező sofőrje, egy enyhén balra ívelő kanyarban a menetirány szerinti jobb oldalon padkára futott, majd egy hirtelen kormánymozdulat után átsodródott a menetirány szerinti bal oldalra, ahol a gépkocsi hátulja árokba csúszott.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hosszan sodródott, majd felborult

A gépkocsi még hosszan sodródott így, a két első kerekével az aszfalton, majd felborult és egy fa mellett állt meg. A gépkocsi utasát, a 16 éves lányt, a gépkocsi mellett találtak meg. Kírát az intenzív osztályra szállították, ahol belehalt sérüléseibe.  

A barátnőjével ment el

„A barátnőjével ment el aznap, haza viszont már nem jött többé. Később derült ki, hogy aztán az egyik barátja mellé beült a kocsiba. Miután megtudtuk, hogy baleset érte, a párom azonnal odasietett a város külterületére, én addig a kétéves kisfiunkkal maradtam otthon kétségek között őrlődve. Amikor hallottam, hogy a lányommal nem indult el azonnal mentő, tudtam, hogy nagy baj van. A sürgősségire érve már azt mondták, Kíra agyhalott” – emlékezett vissza a könnyeivel küszködve, a napokban a lány édesanyja.

Agysérülést szenvedett

A gyermekét az autó mellett fekve találták meg, ezért tartott attól, hogy szörnyű állapotban látja majd viszont, de „csak” a fejét, az agyát érte végzetes ütés, így szinte külsérelmi nyom nélkül feküdt a lélegeztetőgépre kötve, mintha aludna. Később kiderült: a kulcscsontja, medencéje, csigolyája, bordája és a szegycsontja is eltörött.

Hat életét mentett meg

„Amikor utoljára láttam, még lélegzett, ezért a mai napig képtelen vagyok felfogni, hogy nincs többé. Hat emberben él tovább a lányom! A szívét, a veséit, a hasnyálmirigyét, a máját és a szaruhártyáját is sikeresen átültették” – mondta Alíz.

Felfüggesztetett kapott a sofőr

A Körmendi Járásbíróság 2024. február 8-án jogerős büntetővégzésével halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztést, valamint 4 év közúti járművezetéstől eltiltás szabott ki. A pártfogó felügyelet alatt álló fiatalt kötelezték csaknem 600 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Sérülés nélkül megúszta a balesetet

A fiatal sofőr, M. N. az anyósülésen helyet foglaló utasával – öv használata nélkül – száguldott Szentgotthárd külterületén, amikor egy kanyarban megcsúsztak, hármat pördültek, majd egy fának csapódva felborultak. A sofőr szinte sérülés nélkül megúszta. A gyászoló anya eleinte megvédte, aztán egyre több részlet derült ki számára az igazságról.

Elkérték a telefonját

A baleset másnapján Kira barátai elmentek a családhoz, az édesanya pedig odaadta nekik a lánya telefonját, hogy töröljék a közösségi profilját. Rá három hétre bedobták a postaládába, később a legjobb barátnője viszont ismét elkérte, mondván, a közös képeiket szeretné lementeni magának.

Bizonyítékokat törölhettek

„Gyanútlanul odaadtam neki, aztán csak akkor állt össze a kép, amikor visszahozták, s megláttam, hogy az egyikük bejelentkezve maradt a Facebookon és elolvastam a beszélgetéseket” – mesélte az asszony, aki így tudta meg, hogy végig átverték, hogy ki tudjanak törölni belőle különböző, önmagukra nézve terhelő bizonyítékokat, ezért még a postaládájukat is fel akarták feszíteni.

Kábítószerezhettek a fiatalok

 Alíz most szörnyen csalódott, hiszen ezekben a gyerekekben előtte megbízott. „Megtudtam, hogy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket is elkövethettek, ezért öt emberrel kapcsolatban bejelentést tettem” – magyarázta a nő. A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Cser Zsófia a Blikkel azt közölte, a feljelentéssel kapcsolatban foglaltak megalapozottságát és valóságtartalmát a rendőrség vizsgálja.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a baleset után – Forrás: 112press